Victoria park hotar sina hyresgäster med straffavgift

Uppdaterad
Publicerad

Om hyresgästerna hos Victoria park i Lövgärdet i Göteborg inte kan lämna ifrån sig sin nyckel i tid, eller inte kan vara hemma en hel arbetsdag, hotas de med en avgift på 1.500 kronor.

Jenni Kilpeläinen står i sitt kök i lägenheten i Lövgärdet. I handen har hon två lappar där hon har två alternativ: Var hemma en hel arbetsdag eller lägg en nyckel i ett kuvert och ge till din hyresvärd. Om hon inte gör som hon blir tillsagd i tid får hon en straffavgift på 1.500 kronor, per missat besök då en hantverkare behöver komma in i lägenheten, av sin hyresvärd Victoria park.

”Helt sjukt”

– Jag tycker inte det är okej att vi skall behöva betala för att jag inte kan ta en semesterdag. Det är ju helt sjukt. Jag tycker att de ska kunna komma hit en annan dag, säger Jenni Kilpeläinen.

Victoria park lägger, i breven, ansvaret på att arbetet blir utfört på hyresgästerna. Om det blir försenat är det hyresgästens fel. I brevet till Jenni Kilpeläinen står det:

”Om vi inte får tillträde till lägenheten för att installera medieomvandlare kommer en avgift om 1.500 kronor att faktureras dig som hyresgäst i det fall installationen sker efter 02/02/2018”.

Kriminella underleverantörer

Kan du inte bara lämna din nyckel då?

– Nej jag tycker inte att jag skall behöva göra det när man har hört att de har kriminella kopplingar bland sina underleverantörer, säger Jenni Kilpeläinen.

Företaget har varit i blåsväder nyligen då det i en önskan från deras sida om att köpa kommunala lägenheter i Rannebergen kom fram att de haft kriminella underleverantörer. Den informationen från polisen fick politikerna i Göteborg att lägga försäljningen åt sidan.

Backar plötsligt

Victoria park medger direkt att straffavgifterna varit fel, att ingen hyresgäst har behövt betala och att de inte skall behöva betala i framtiden.

– Det är helt korrekt det ni säger. Vi har nu gått ut med en dementi och sagt att vi ber om ursäkt och att det inte kommer ske någon bötesfällning om man inte är hemma, säger områdeschefen på Victoria park Björn Petersson.

Men ingen av de hyresgäster som SVT Väst pratat med har fått en sådan dementi?

– Det tycker jag låter underligt men vi får skicka ut den igen då, säger Björn Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.