Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vitval hade fastnat i tampar i Hunnebostrand. Foto: Hjalmar Sporrong

Vitval i Hunnebostrand är troligen omtalade ”Hvaldimir”

Uppdaterad
Publicerad

Den vitval som under söndagen upptäcktes i Hunnebostrand kan vara ”Hvaldimir”, som fått mycket uppmärksamhet i Norge. Det skriver organisationen Onewhale som i flera år följt vitvalen.

– Mitt budskap är att lämna den ifred, den ska inte störas även om den söker kontakt, säger Susanne Viker, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Det var på söndagskvällen som sotenäsborna fick oväntat besök av en vitval. Valen hade Valen hade simmat in till Hunnebostrand där den fastnat i en tamp.

– Vi fick lossa tampen så den kom loss och kunde röra sig fritt, berättade Hjalmar Sporrong, som deltog i räddningsaktionen.

Blev känd i Norge

Nu skriver organisationen Onewhale att valen kan vara den omtalade ”Hvaldimir”, som blev känd 2019 efter att att ha setts i norska Finnmark, vilket P4 Väst var först med att berätta om.

– Med väldigt stor sannolikhet är det ju det. Det här organisationen har ju följt valen under lång tid och att vi har en kontaktsökande vitval i svenska vatten är mycket ovanligt, säger Susanne Viker.

I Norge har det skrivits hundratals artiklar om vitvalens öde. När den första gången siktades 2019 var den utrustad med en kamerasele och det har därefter flitigt spekulerats om det skulle handla om en tränad ”rysk spionval”.

Uppgifterna har aldrig bekräftas, och enligt NRK undersökte norska PST (motsvarigheten till Säpo) saken men kom fram till vitvalen troligen inte var spiontränad.

Militärt tränad

Enligt Patrik Hulterström, fd attackdykare och i dag lärare och doktorand på Försvarsmakten, kan däggdjur som vitvalar vara militärt tränade men då främst för att detektera farliga föremål. Om den här vitvalen är militärt tränad kan han däremot inte svara på. 

– Såvitt jag vet används de för att skydda särskilda anläggningar och områden genom att de letar efter minor eller andra farliga föremål, vad den här vitvalen skulle ha för syfte här om den var militärt tränad, det vet jag faktiskt inte, säger Patrik Hulterström.

Diskuterar med experter

Hur Havs- och vattenmyndigeten kommer hantera vitvalen är i nuläget oklart, då myndigheten inte har något förvaltningsansvar för vitvalar.

– Just nu har vi en diskussion med experter om och hur vi ska agera, säger Susanne Viker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.