Det var tidigare i veckan som Volvo Cars meddelade att man stänger sin fabrik i Belgien, och uttryckte samtidigt oro för sina fabriker i Sverige och USA.
Nu meddelar Volvo Cars att man stoppar all sin produktion i Sverige från och med nästa vecka, vilket Ekot var först med att rapportera.
– Syftet är att lindra effekterna av coronaviruset, att skydda våra anställda och minska påverkan på hela verksamheten, säger Stefan Elfström, presschef vid Volvo Cars, till SVT Nyheter Väst.
Han berättar att omkring 20 000 medarbetare berörs i Göteborg, varav 7 000 på Volvos fabrik i Torslanda.
– För Torslanda och för alla andra fabriker i både Sverige och USA innebär det att vi gör ett kontrollerat avbrott mellan den 26 mars och 14 april.
Stödpaket gör stopp möjligt
Så som det ser ut nu innebär avbrottet ett bortfall av totalt 10 produktionsdagar, fortsätter Elfström.
– Vi planerar att komma tillbaka efter påsk när det gäller Sverige. Ambitionen är att komma tillbaka till normalläge när det är säkert och möjligt, säger han.
Stefan Elfström berättare vidare att det är regeringens stödpaket som möjliggör produktionsstoppet. Kontorspersonal kommer genom paketet att kunna gå ner till 60 procent i arbetstid, men få 94 procent av heltidslön.
Har ni haft kontakt med era underleverantörer?
– Ingen kontakt efter vårt besked, men jag tror att det här är positivt för hela industrin. Det här stödpaketet är ett paket som både vi och våra underleverantörer kan använda, så det ser jag som positivt för både oss och hela Sverige.
Inga varsel
Men dagens besked från Volvo Cars möts inte av några glädjerop från Fordonskomponentgruppen (FKG) – branschorganisationen för skandinaviska leverantörer till fordonsindustrin.
– Vi har har en situation med galen panik, men på något sätt levde man på att Volvo fortfarande var igång. Att Volvo nu stoppar produktionen har ett starkt signalvärde. Det är som att en bomb har slagit ner i hela systemet, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG.
Stefan Elfström berättar att inga Volvoanställda varslas i samband med avbrottet.
Senare under fredagen meddelade också AB Volvo att man stoppade all sin produktion i Sverige.
Vad innebär korttidspermittering?
• Korttidspermittering innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften.
• Samtidigt får arbetstagaren 90 procent av lönen.
• Staten täcker upp till tre fjärdedelar av kostnaden.
• Syftet med avtalet och stödet är att rädda företag från att gå i konkurs, kunna behålla sin personal och växla upp snabbt om läget vänder.
Källa: Tillväxtverket