Hundratals har larmat om Nordiska Bevakningsgruppen – Christer vann striden: ”Riktigt arg”

Uppdaterad
Publicerad

Christer Andersson fick fakturor trots att han inte ville vara kund hos Nordiska bevakningsgruppen. Företaget har polisanmälts ett 60-tal gånger på drygt två år. I anmälningar till Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden, ARN, uppger flera personer att de har fått fakturor hemskickade utan att ha tackat ja.

– Ilska kände jag. Så behandlar man inte folk, säger Christer Andersson.

I klippet ovan bemöter företagets försäljningschef kritiken – och hotar att polisanmäla SVT:s reporter.

Christer Andersson, 66, från Gullspångs kommun fick förra året ett samtal från Nordiska Bevakningsgruppen, ett företag som erbjuder identitetsbevakning på nätet och som fått över 300 anmälningar och klagomål på dom drygt två år det har funnits.

Christer ville ha mer information hemskickat – men fick istället fakturor.

Gick till kronofogden

Han polisanmälde företaget och bestred alla fakturor.

– Det fortsatte komma fakturor, sen blev det inkasso och kronofogden. Jag anmälde det till ARN som gav mig rätt för de godkände inte företagets argument, säger Christer Andersson.

I ARN:s beslut konstateras att ljudinspelningen som företaget skickade in inte bevisar att: ”parterna ingått ett giltigt avtal eftersom det saknas en accept från Christer Andersson.”

Christer Anderssons tvist med företaget inleddes innan en ny lag förbjöd muntliga avtal vid telefonförsäljning. För honom har det varit en lång kamp – men han gav sig aldrig.

– Så där ska man inte behöva ha det. Det gör mig riktigt arg. Så jag hoppas inte jag får uppleva det här någon gång mer, säger han.

Fler har polisanmält

Yvonne Berg, 70, från Mariestad fick samtal från Nordiska Bevakningsgruppen i oktober i år. Hon upplevde personen som ringde väldigt påstridig och berättar att han gång på gång tryckte på att hennes personnummer fanns tillgängligt på nätet och att det kan användas av obehöriga för köp och lån.

– Det kändes inte alls bra, jag kände mig väldigt utsatt. De frågade flera gånger om de skulle skicka papper till mig men jag sa nej hela tiden. Jag och min man är såpass pigga än så länge, men vi har vänner som är sjuka och äldre som inte orkar klara upp sådana här situationer, säger Yvonne Berg som polisanmälde händelsen.

Fick fakturor trots inget avtal

En annan kvinna i 70-årsåldern från Västsverige som SVT Nyheter Väst har pratat med har också polisanmält företaget.

Hon skriver i sin anmälan till Konsumentverket i år: ”De ringde upp och påstod att tjänsten kommer att bli ett lagkrav för att skydda de personliga uppgifterna. Jag tackade aldrig ja till detta och jag skrev aldrig på något avtal. Trots detta skickade företaget faktura på tjänsten.”

– Det kom en faktura på 900 kronor, och sen en på 600 kronor. Jag blev så orolig så jag betalade första fakturan men sen fick jag hjälp av en vän att bestrida fakturorna. När jag ringde företaget var de väldigt otrevliga och slängde på luren. De sa att jag hade tackat ja på telefon men det gjorde jag inte. Det har varit många sömnlösa nätter, säger kvinnan som vill vara anonym.

”Stämmer inte”

Enligt Nordiska Bevakningsgruppens försäljningschef Markus Eriksson stämmer det inte att man skickat fakturor till någon som inte ingått avtalet.

– Ingen kund har någonsin fått en faktura utan att godkänna avtalet på sms. Det finns heller ingen kund som inte svarat ja på ett sms som vi inte har tagit bort om kunden har hört av sig till oss, säger Markus Eriksson.

Efter intervjun har SVT Nyheter Väst upprepade gånger sökt företaget för att få svar på fler av våra frågor.

Läs mer om företagets svar på kritiken här.

Detta är Nordiska bevakningsgruppen enligt dem själva:

• Om Ni blivit utsatt för ett bedrägeri så hjälper vi Er att spärra Ert personnummer hos kreditupplysningsbolagen.

• Rådgivning för just Ert specifika fall.

• Hjälpa till med fakturabestridningar (fullmakt krävs) hos berörda bolag samt myndigheter

Källa: Nordiska bevakningsgruppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.