Sköt ung kvinna: ”Det bara hände”

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 juni sköts en ung kvinna till döds i Umeå. Den 21-årige mannen som suttit häktad sedan 31 juli har nu åtalas för mord, grovt vapenbrott och framkallande av fara. Här är mannens berättelse om vad som hände vid morgonen den 20 juli.

Dådet, som kommit att kallas perrongmordet, skakade Umeå. Den 22-åriga kvinnan sköts ner tidigt på morgonen på centralstationen. 

En 21-årig man greps den 31 juli och har nu åtalats för mord. Enligt åtalet sköt mannen den 22-åriga kvinnan med ett gevär utrustat med kikarsikte. Rättsläkare har fastställt att kvinnan dog av ett skott bakifrån.

Mord på Umeå centralstation

Var full och ledsen

21-åringen erkänner att han skjutit den 22-åriga kvinnan på Umeå centralstation. Han berättar i ett förhör med polisen att han var full efter en natt av festande i Umeå. När han kommit hem kände han sig ledsen och ville få utlopp för känslorna. ”Jag mådde inte så bra just då. Jag var nerstämd och inte riktigt på jättebra humör” säger 21-åringen i förhör med polisen. ”Jag var tvungen att få bort känslorna, jag var tvungen och få något annat i huvudet.”

Hämtar ett gevär

Han åker till nära anhöriga i Hössjö och hämtar ett 22-kalibrigt gevär med kikarsikte, lägger det i passagerarsätet och åker sedan tillbaka mot Umeå. Där avfyrar han ett skott mot en villa på stadsdelen Ersboda. På polisens fråga om varför han gör det säger han att han inte vet varför. ”Det var inte riktat personligt mot någon, men det var mot rutan”.

Siktar och skjuter

Han tar sig sedan ner mot Haga och parkerar bilen vid sin bostad i nära anslutning till tågstationen. Han går en kort bit förbi ett staket där han får syn på kvinnan som står snett bortvänd mot honom i riktning mot centralstationen. ”Det går så jävla fort, det bara hände liksom. Jag tar upp vapnet, stannar inte med siktet på personen utan jag drar bara upp vapnet och så trycker jag av.”

”Siktet vart kvar på henne, som jag förstod var det nånstans runt bröstkorgen.”

Går tillbaka för att titta efter

”Jag tänker ingenting. Jag hör ju ett skrik där och så går jag vidare, hoppar över ett staket och lägger tillbaka vapnet.”

Mannen berättar att han efter att ha lämnat tillbaka vapnet i bilen, går till perrongen för att se vad som hänt med kvinnan.

”Efter det så går jag tillbaka hit för att titta hur det gick för personen. Det är då jag ser att hon ligger där borta. Det är då jag som fattar vad som har hänt riktigt ordentligt.” ”Jag fick ju panik och for därifrån och tänkte ta bort vapnet så att jag inte har det runt mig längre. Det vart som en klump i magen.”

Sköt kvinnan med ett gevär

* Den 21-årige mannen åtalas för mord efter att ha skjutit den 22-åriga kvinnan med ett gevär på morgonen den 20 juli i somras.

 * Han åtalas också för framkallande av fara för annan, efter att ha skjutit genom ett fönster på ett hus. Dessutom åtalas han för grovt vapenbrott, då han inte haft rätt att inneha vapen.

 * Mannen hördes först som vittne, eftersom han efter mordet satt utanför sitt hus nära stationen. En dryg vecka senare greps han som misstänkt.

 * Rättegången inleds 28 november. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på Umeå centralstation

Mer i ämnet