Bild från kameran i en ambulans som visar den åtalade mannen. Foto: Polisen

22-åringen fälls för perrongmordet av Hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställde i dag tingsrättens dom där en 22-årig man dömdes för mord på en kvinna vid Centralstationen i Umeå.

Påföljden bestämdes till 14 års fängelse. Kvinnans föräldrar och sambo får skadestånd, däremot inte syskonen, som hon inte bodde tillsammans med.

Det var i somras som en ung kvinna sköts ihjäl på Umeå centralstation. I tingsrätten dömdes den då 21-årige gärningsmannen till 14 års fängelse för mord. Även den döda kvinnans sambo, föräldrar och syskon fick skadestånd. Mannen fälldes även för grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan, något som inte överklagades.

Mord på Umeå centralstation

Ville ha längre straff

Åklagaren överklagade tingsrättens dom och ville att hovrätten skulle döma mannen till ett längre fängelsestraff än 14 år. Även 22-åringen överklagade domen och ville att han skulle frikännas från mord och i stället dömas för misshandel och vållande till kroppsskada eftersom han aldrig haft för avsikt att döda kvinnan.

Hade uppsåt

Hovrätten anser att 22-åringen ska dömas till ansvar för uppsåtligt dödande och delar helt tingsrättens bedömning i fråga om mannens avsikt att döda kvinnan. Hovrätten anser alltså att det är visat att 22-åringen haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt när han sköt henne.

Delar bedömning om straff

När det gäller påföljden saknas det enligt hovrättens mening bärande förmildrande omständigheter i detta fall. Den omständigheten att 22-åringen gjort sig skyldig till ett överraskande angrepp på allmän plats mot en skyddslös person som saknat möjligheter att komma undan eller försvara sig gör att det bör bli ett hårt straff. Men man tycker dock att tingsrättens påföljd på 14 år är lämplig.

Den enda punkt där Hovrättens bedömning skiljer sig från tingsrätten är i frågan om skadestånd till den döda kvinnans syskon. Hovrätten anser inte att det är visat att kvinnans syskon har stått den avlidna ”särskilt nära” på det sätt som avses i skadeståndslagen. De är därför inte berättigade till ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på Umeå centralstation

Mer i ämnet