Två män misstänks för en serie bilbränder i Umeå. Båda har häktats – en av dem i sin utevaro. Beroende på vilket land han befinner sig i kan det bli svårt att få honom utlämnad. Foto: Lukas Deininger

Åklagaren om bilbränderna i Umeå: Kan bli svårt att få misstänkt utlämnad till Sverige

Publicerad

Den man som har häktats i sin utevaro för bilbränderna i Umeå ska efterlysas internationellt, uppger hans advokat. Men det kan bli svårt att få mannen till Sverige, konstaterar åklagaren.

Mannen, som är i 30-årsåldern, misstänks tillsammans med en annan person ha anlagt flera bränder på bostadsområdena Haga och Sandbacka i Umeå i mitten av september. Ett 20-tal bilar förstördes.

Båda två har häktats. En av dem greps i Sverige, medan polis och åklagare tror att den andre mannen har lämnat landet. Han har häktats i sin utevaro, vilket är en förutsättning för att kunna efterlysas internationellt.

Vill inte kommentera

Mannen häktades i slutet av förra veckan. Vice chefsåklagare Peter Jonsson vill inte uppge om en internationell efterlysning har gjorts efter det.

– Det är inte rimligt att vi kommenterar huruvida en person är efterlyst eller inte. Det kan motverka syftet, säger han.

Mannen försvaras av advokaten Oskar Söderberg, som för sin del inte vill uppge om han har haft någon kontakt med sin klient.

Är han internationellt efterlyst?

– Jag har förstått att han ska bli efterlyst. Om åklagaren har hunnit utföra det vet jag däremot inte, säger Oskar Söderberg.

Lämnar inte ut sina medborgare

Möjligheten att få en person utlämnad till Sverige kan variera beroende på vilket land den eftersökta personen befinner sig i. Mannen som misstänks för bilbränderna i Umeå är medborgare i ett sydamerikanskt land.

– Jag har ingen större erfarenhet av att arbeta med länder i Sydamerika. Jag har däremot jobbat med mellanamerikanska länder och det har fungerat relativt väl, säger Peter Jonsson.

Han konstaterar samtidigt att många länder har bestämmelser som innebär att de inte lämnar ut sina medborgare.

Det kan bli svårt att få mannen till Sverige beroende på var någonstans han befinner sig?

– Det är en slutsats som man kan dra, säger Peter Jonsson.

En kvinna med bäbis på armen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det känns obehagligt, säger småbarnsmamman Charlotta Hyvönen. Sju bränder anlades på Haga i Umeå under natten till lördag och uppemot 20 bilar brann ner. Foto: Lukas Deininger/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.