På Grubbeskolan i Umeå har man nyligen märkt att äldre elever köper energidryck och säljer vidare till yngre. Dessutom säljer man drycker dyrare och tjänar pengar på det.
– Det här är något vi vill få bort från skolan. De gör sig en vinst på det också och då kände vi att det här är inte bra. Vi har vädjat till eleverna – gör inte så här, köp inte ut och langa energidrycker till yngre. Och så vädjar vi om föräldrarnas support i det också säger Bergström.
Skolan menar att eleverna även sölar ner och får för mycket energi.
– Vår önskvärda energinivå hos eleverna är någonstans mittemellan, säg Leif GW Persson och hackspetten på julafton i Kalle Anka. Och energidrycker kan ju, till vissa profiler med hög energinivå redan som det är, bidra till det sistnämnda.
Skolarbetet drabbas
Dessutom går det ut över skolarbetet.
– Vissa blir speedade och får svårt att fokusera på rätt grejer, det förstör lite av undervisningen. Så det är ett otyg som vi inte vill ha egentligen i skolan.
Nu har skolan skickat ut information till vårdnadshavare och pratat med eleverna i de äldre klasserna. Grubbeskolan har aldrig haft något förbud mot energidrycker, men ska nu se över om det är något som man måste införa.
– Folk vill smaka, burkarna skickat runt, det grisas ner. Jag vill inte se energidryckerna mer säger Micael Bergström.
Energidryck och åldersgräns
- Svensk dagligvaruhandel införde 2009 en branschöverenskommelse som förbjuder försäljning av energidrycker till personer under 15 år. Butikspersonal uppmanas att vara uppmärksamma på överkonsumtion hos ungdomar över 15 år.
- Överenskommelsen skapades eftersom det saknas en lagstadgad åldersgräns och för att motverka överkonsumtion hos unga.
- Skolor har rapporterat att energidrycker kan orsaka koncentrationsproblem.
- Trots att Svensk dagligvaruhandel inte kan agera mot företag som bryter mot överenskommelsen, är efterlevnaden god.
Källa: Livsmedelsverket