En person står framför en röd tegelbyggnad med fönster, klädd i en grå kavaj och en mörk skjorta. Personen håller en burk i handen och omgivningen visar snö på marken, vilket tyder på vinter. Solens strålar skapar skuggor på byggnaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En blandning mellan GW och hackspetten är lagom” – rektorn vid Grubbeskolan i Umeå, Micael Bergström, vädjar nu till både elever och föräldrar för att få bukt med langningen. Foto: Johan Everljung, SVT

Elever langar energidryck på Grubbeskolan – rektorn: ”Blir som hackspetten på julafton”

Uppdaterad
Publicerad

Äldre elever köper flak med energidryck – för att sälja till yngre som inte får köpa i butik. Dessutom säljer man dyrare för att tjäna pengar. Nu vill rektorerna på Grubbeskolan i Umeå sätta stopp.

– Vissa elever blir som hackspetten i Kalle Anka, säger Micael Bergström, rektor på Grubbeskolan.

På Grubbeskolan i Umeå har man nyligen märkt att äldre elever köper energidryck och säljer vidare till yngre. Dessutom säljer man drycker dyrare och tjänar pengar på det.

– Det här är något vi vill få bort från skolan. De gör sig en vinst på det också och då kände vi att det här är inte bra. Vi har vädjat till eleverna – gör inte så här, köp inte ut och langa energidrycker till yngre. Och så vädjar vi om föräldrarnas support i det också säger Bergström.

Skolan menar att eleverna även sölar ner och får för mycket energi.

– Vår önskvärda energinivå hos eleverna är någonstans mittemellan, säg Leif GW Persson och hackspetten på julafton i Kalle Anka. Och energidrycker kan ju, till vissa profiler med hög energinivå redan som det är, bidra till det sistnämnda.

Skolarbetet drabbas

Dessutom går det ut över skolarbetet.

– Vissa blir speedade och får svårt att fokusera på rätt grejer, det förstör lite av undervisningen. Så det är ett otyg som vi inte vill ha egentligen i skolan.

Nu har skolan skickat ut information till vårdnadshavare och pratat med eleverna i de äldre klasserna. Grubbeskolan har aldrig haft något förbud mot energidrycker, men ska nu se över om det är något som man måste införa.

– Folk vill smaka, burkarna skickat runt, det grisas ner. Jag vill inte se energidryckerna mer säger Micael Bergström.

Man tittar in i kameran och flera energidrycker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas unga av energidrycker? Näringsexperten och PT:n David Jonsson svarar på tre frågor om negativa effekterna. Foto: Johan Everljung/SVT.

Energidryck och åldersgräns

  • Svensk dagligvaruhandel införde 2009 en branschöverenskommelse som förbjuder försäljning av energidrycker till personer under 15 år. Butikspersonal uppmanas att vara uppmärksamma på överkonsumtion hos ungdomar över 15 år.
  • Överenskommelsen skapades eftersom det saknas en lagstadgad åldersgräns och för att motverka överkonsumtion hos unga.
  • Skolor har rapporterat att energidrycker kan orsaka koncentrationsproblem.
  • Trots att Svensk dagligvaruhandel inte kan agera mot företag som bryter mot överenskommelsen, är efterlevnaden god.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.