Man i butik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Handlaren Mats Calla berättar om varför elevförbudet infördes i butiken. Foto: SVT

Butiken på Teg stoppar elever från att handla dagtid

Uppdaterad
Publicerad

På Ica-butiken på Teg i Umeå märks det ökade intresset av energidrycker bland yngre av. Butiken säljer dock inte till någon under 15 år – och stoppar dessutom elever från att handla under skoltid.

Flera skolsköterskor i Umeå som SVT pratat med uppmanar handeln att inte sälja energidryck till elever, särskilt inte under skoltid.

– Vi behöver hjälp av handlarna att inte sälja till eleverna. Det är en fråga vi tar upp när vi träffar dem, säger Eva-Lott Wennberg, skolsköterska på Grubbeskolan.

Har haft elevstopp länge

På Ica-butiken på Teg införde man för 19 år sedan ett förbud för elever att handla under skoltid, mellan klockan 08 och 14 på vardagar så är inte skolelever välkomna.

Detta infördes innan energidrycker blev populära. Orsaken var stök och bus i butiken som fick de äldre kunderna att fly. Men förbudet stoppar nu elever från att handla energidryck på skoltid. Ica-handlaren Mats Calla märker av att intresset bland yngre ökar.

– Vissa märken släpper nya smaker som ser är riktade mot ungdom. Det pumpar på, det är nya smaker som det är jättehausse om. Och det är de yngre som jagar efter dem, säger han.

Tror inte på något förbud

Idag finns en rekommendation inom livsmedelsbranschen att inte sälja energidryck till personer yngre än 15 år. I debatten kring de populära dryckerna efterfrågas även ett förbud. Något som inte behövs, menar Mats Calla, ägare av Ica-butiken på Teg.

– Det är ju ganska enkelt. Vi har en gemensam rekommendation och det är bara att vi följer den säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.