Mellan vecka 23 och 34 kommer det i huvudsak bedrivas akut verksamhet samt utredning och behandling av tumörsjukdomar inom slutenvården. Under den tiden samordnar man resurser för att ta hand om patienter med besvär som inte kan vänta.
– Planeringen i år har varit mer utmanande än på länge och på ett par enheter är den är inte helt klar. Våra medarbetare behöver vila och ledighet efter att ha slitit hårt under drygt två tuffa år av pandemi. Vi har i grunden en brist på personal, framför allt distriktssköterskor, läkare och barnmorskor. Även inom tandvården råder personalbrist, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.
Längre väntetider och köer
Endast 70 procent av vårdplatserna vid länets tre sjukhus kommer att vara öppna. På öppenvårdsmottagningarna har man reducerad verksamhet och under några veckor håller man stängt.
Inom primärvården stänger också några hälsocentraler eller drar ner på verksamheten under några veckor. Öppettiderna av primärvårdsjouren i Umeå kommer att begränsas och under vardagkvällar mellan den 20 juni och 14 augusti håller man stängt.
– Vi bedömer att vi inte har tillgång till personal och i synnerhet distriktssköterskor med den erfarenhetsnivå som krävs för att ha öppet primärvårdsjouren alla dagar i veckan, säger Brita Winsa.
Detta kan betyda att det blir längre väntetider och köer. Regionen kommer att satsa på att informera extra om sökvägar i vården.
– Det är viktigt att den som är akut sjuk aldrig tvekar att vända sig till vården.
Beslutet innebär att majoriteten av personalen kommer att få fyra veckors sammanhängande semester, under perioden juni–augusti.