Till vänster: Person som skottar snö. Till höger: Porträttbild på gatudriftchefen i Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ta hand om din egen snö” – hör gatudriftchefen svara på tre frågor om snöskottning. Foto: Linnea Vennström/SVT

Alla har inte koll på snöregler – gatudriftchefen i Umeå reder ut

Uppdaterad
Publicerad

Det har kommit mycket snö på kort tid längs Norrlandskusten. Många har problem med var snön ska läggas och alla har inte koll på vilka regler som egentligen gäller.

– Ytterst kan man få böter, det är inte okej att försvåra för trafiksäkerheten, säger Per Hilmersson, gatudriftchef Umeå kommun.

Under förra veckan kom stora mängder snö under kort tid längs kusten i Västerbotten. I Umeå har kommunen haft svårt att hinna med att röja undan snön.

För villaägare kan det vara svårt att hitta platser att lägga snön på. Alla har inte heller koll på att man riskerar böter om man lägger snön på fel plats.

– Det handlar om att ta hand om sin egen snö och inte lägga ut det på gatan, säger Per Hilmersson.

Det gäller för plogvallar

Snön från gatan som blir plogvall får man lägga upp på plogvallen som finns på trottoaren intill infarten till fastigheten.

– Det är viktigt att man trycker upp snön på plogvallen så att det inte hamnar på gatan, för då kommer snön tryckas upp på nästa infart när det plogas nästa gång, säger Per Hilmersson.

”Styr in den långt”

För att få plats med all snö på sin tomt tipsar Per Hilmersson om att inte vara för sent ute med att skotta.

– Det enda tips jag har är att göra god plats för snön, att man styr in den första snön långt in på tomten så man har plats med hela vinterns snö, säger Per Hilmersson.

Var lägger du din snö?

Varför och får de? • Hos oss har vi ju ett litet fenomen att snöröjarna använder villatomter som upplag. De styr upp stora snöhögar på t.ex. hörntomter.
Ändå lite lustigt att de har rätt att dumpa snö på vår mark, men att vi får lägga på kommunens, knappast.

Pinnat inlägg

De senaste dagarnas kraftiga snöfall på flera platser i Västerbotten har hållit många sysselsatta.

Hur har det gått för dig att skotta? Var lägger du snön du skottar bort? Och har du några tips som underlättar denna tidsödande syssla? Dela gärna med dig i chatten!

Nu stänger vi den här chatten. Tack till alla er som deltagit.

Anonymous • Always fun to walk the dog on the road because Skellefteå council won't clear the pavements.

Fundersam...? • Såg på nyheterna att man inte får ta snö från den egna tomten och lägga utanför sin egen tomt eller skotta ut på gatan/snövall/lekplats.
Jag har en fundering på detta. När gatorna plogas och plogbilen skottar upp snön från gatan och upp på infarter i form av plogvallar, ska även denna snö från gatan skottas in på egna tomten?
Inte alla som har plats för gatans snö på sin tomt. Vissa har inte plats för sin egen.

Hej! I Umeå får man enligt kommunen lägga snö från gatan som blir plogvall upp på plogvallen som finns på trottoaren intill infarten till fastigheten.

Glenn • På Berghem anlitar vi en traktor som lägger snön som kommunen plogat upp på trottoaren i en hög på vår tomt. Inte mycket gnälla om.

Glad Umeåbo • Många bra inlägg. Bristande kunskap när områden för bostäder planeras i Umeå, finns grönyta där vi bor men är inte så åtkomlig att lägga snö på. Även dagvatten bör planeras till dessa grönytor för snösmältningen. Och jaja det är dyr yta för snöupplag, men de skrivs år efter år att budgeten är överskrider. Konstigt när man ska köra runt på all snö..

Julia • Mesta snön hamnar på tomten, det blir snöhögar barnen gillar att leka i. MEN: plogvallarna som de trycker upp i våra uppfarter som uppstår oavsett hur mycket snö det är (fastän vi har plogpinne som signalerar att här ska de dra in plogbladet) lägger vi på andra sidan vägen som är kommunal tomt. Så gör alla våra grannar också, ingen fattar varför plogsvängen inte kan dra från andra hållet och trycka upp på kommunens sida. Men som det låter i inlägget "anlita någon privat" - det är väl kommunen som vill spara pengar på att behöva skyffla bort snön så det läggs på oss att köpa extra...

Johan Carlsson • Där det finns komunala gräsytor, mindre parker där snön inte är ivägen för trafiken, där borde vi lägga snön. Men nu ska vi betala ca 200 kr per lass på en snötipp! Hyra traktor och lastbilar! Det är ju ett bra miljötänkande! Tänk om ...

Per • Ett problem är förtätningen som sker i Umeå där ena grönområdet efter det andra bebyggs och dessutom trångt.

Eric • Kommunens huvuduppgift är att hålla väg och gata öppna, kritik går att lägga där ochså.. meen.. det är mycket som ska göras på kort tid så just din gata blir plogad.. sedan var snön ska läggas så är oerhört många villaägare oerhört dåliga på att planera när de vet (hoppas jag) vilken landsende vi bor på.. man bygger inte förråd, cyckelhus och liknande vid sin uppfart om det är den enda platsen att lägga snön på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.