Kollage. Till vänster en kvinna med långt hår och stickad tröja, till höger en suddig bild på en kvinna som sitter i en soffa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många personer blir friska från sin ätstörning, det är väldigt positivt” – hör Elina Molin, specialistsjuksköterska i psykiatri, om hur man behandlar en ätstörning. Foto: SVT

Allt fler söker vård för ätstörningar i Västerbotten: ”Många blir friska”

Publicerad

Antalet personer som söker vård för ätstörningar har ökat de senaste åren. På psykiatrin i Umeå har de fått svårare att hjälpa de patienter som de redan tar emot.

– Det går mer tid åt att bedöma nyligen insjukna och det tar i sin tur tid från att bedriva vård, säger David Michel Häggström, biträdande verksamhetschef psykiatrin Umeå.

Under 2020 vårdades 110 patienter för en ätstörning på psykiatriska kliniken i Umeå – 2022 hade den siffran stigit till 128. Det ökade söktrycket har gjort att verksamheten halkat efter.

Nationellt problem

Liknande problem finns även nationellt, menar Ulf Wallin, överläkare och expert inom ätstörningar.

– Ökningen är rätt så lik runt om i landet. Mottagningarna har fått svårare att ha tid till att hjälpa alla som behöver det, samtidigt som alla regioner ska skära ner på resurser, säger han.

Oroliga tider påverkar

Anledningen bakom ökningen är svår att kartlägga. Psykiatrin i södra Lappland uppger att yttre omständigheter som det oroliga världsläget kan vara en orsak.

– I tider när det är oroligt så försöker människan kontrollera det den kan, för en del innebär det mat, medan andra tröstar sig med att äta, uppger Grete Vesteraas, verksamhetschef psykiatrisk klinik södra Lappland.

Många blir friska

Trots svårigheter med att hinna med är det ändå en majoritet av de patienter som påbörjar en behandling vid psykiatrin i Umeå som blir friska efter ungefär ett år.

Även psykiatrin i Skellefteå uppger att många blir diagnosfria från sin ätstörning.

Hör Elina Molin på Freja ätstörningsmottagning i Umeå om hur behandlingen av en ätstörning går till i videon.

Fakta: Ätstörningar i Sverige

  • Allt fler barn och unga vårdas för ätstörningar.
  • Ätstörningar drabbar oftare kvinnor än män.
  • Pojkar och män med ätstörning utgör ca 1/10-1/5 beroende på åldersgrupp.
  • Flera studier pekar på en ökning bland män.
  • I grova tal finns troligen minst 190 000 personer (15-60 år) i Sverige som lider av någon form av ätstörning.
  • Många drabbade är också yngre än 15 år.
  • Även om förekomsten är väsentligen lägre drabbas även personer över 60 år av ätstörningar.
  • Mörkertalen är höga (t.ex. på grund av ovilja/rädsla/skam för att söka vård).

Källa: Riksät, Nationellt kvalitetsregister för ätstörningsbehandling. Årsrapport från 2021, Ulf Wallin, överläkare och expert inom ätstörningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.