Ätstörningar går ner i åldrarna i Västerbotten: ”Fler 10-11-åringar som söker vård”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler yngre barn söker vård för ätstörningar och flera av barnen är också sjukare än tidigare, enligt verksamheten på BUP i Västerbotten.

Enligt de nationella riktlinjerna är det livsviktigt att barn och unga får snabb bedömning och behandling men så är inte alltid fallet.

– Resurserna har under många år har varit alldeles för små för att möta den stora efterfrågan, säger forskaren Karin Nilsson vid Umeå universitet.

Antalet vårddagar för ätstörningar bland barn ökar i hela landet, visar en kartläggning från SKR:s Psykiatrin i siffror för 2021. Ökningen sammanfaller med covid 19-pandemin de senaste två åren och enligt kartläggningen finns skäl att misstänka ett samband med att många varit socialt isolerade och haft svårt att upprätthålla pågående behandling.

I Västerbotten har nybesöken för ätproblem ökat kraftigt de senaste åren med den största ökningen i år. Från januari till och med juli i år hade Barn- och ungdomspsykiatrin 42 nybesök, vilket är lika många som under hela år 2020.

Bup-köerna i Västerbotten

De som söker vård är också yngre än tidigare, och många är i sämre skick än tidigare, enligt Kerstin Eliasson, verksamhetschef på BUP.

– Det kan vara 10-11-åringar och det såg vi inte för några år sedan. Då var de yngsta i 13-års åldern och uppåt, säger hon.

Ska hanteras skyndsamt

Enligt Region Västerbottens vårdprogram för ätstörningar som kom förra året ska barn med ätstörningar hanteras skyndsamt.

– Det är extra bråttom för barn att komma till behandling på grund av att tillståndet snabbt kan försämras då kroppen är liten och viktnedgången snabbt kan påverka livsviktiga kroppsfunktioner, säger forskaren Karin Nilsson som arbetat med ätstörningar inom BUP i över 30 år och som granskat region Västerbottens vårdprogram.

– Enligt forskning ger en snabbt insatt behandling bättre prognos, säger Karin Nilsson.

Oroas över väntetiden

Men trots att inflödet av remisser till BUP ökat har personalstyrkan som arbetar med ätstörningar inte utökats i Västerbotten.

SVT har varit i kontakt med en familj som fick vänta två månader på en första bedömning och ytterligare nästan tre månader på en första behandling på grund av kösituationen.

Karin Nilsson tror att BUP gör allt som är möjligt men tycker att det är oroande om barn får vänta länge på bedömning och behandling.

– Väntetider har varierat över tid men om det ej går att erbjuda snabba tider bör BUPs resurser om möjligt utökas.

Hör hur verksamhetschefen Kerstin Eliasson ser på oron kring bemanningen inom BUP och varför allt yngre söker vård, i klippet.

Nybesök med ätproblem

2019: 46

2020: 42

2021: 66

jan-juli 2022: 42

Källa: BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin i Västebotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bup-köerna i Västerbotten

Mer i ämnet