Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Annies mamma Lena berätta om tiden när de stod utan vård: ”Jättesvårt att se sin dotter bli helt utom sig av ångest” Foto: SVT

Annie, 12, i Umeå har anorexi – tvingas vänta månader på behandling

Uppdaterad
Publicerad

Barn som remitterats för ätstörningar ska få ett första besök inom två veckor och behandling inom cirka en månad på BUP.

Men tolvåriga Annie i Umeå fick vänta två månader på bedömning och ytterligare nästan tre månader på behandling.

– Det är som att ett monster tagit över min dotters kropp och man veta att hon finns där inne men man kan inte nå henne, säger Annies mamma Lena.

Förra året antog Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten en ny vårdplan för barn och unga med ätstörningar. Enligt planen är det särskilt viktigt att barn och unga får snabb bedömning och behandling och att ärendet hanteras skyndsamt.

– Man ska få en tid för första bedömning inom två veckor och inom någon månad bör man ha fått tid för behandling, säger Kerstin Eliasson, verksamhetschef på BUP.

Bup-köerna i Västerbotten

Enligt henne prioriteras ätstörningspatienter högt och verksamheten har inte särskilt långa köer. Men för 12-åriga Annie i Umeå har väntan varit lång.

Slutade äta

När Annie var 10 år fick hon höra av skolsköterskan att hon låg över sin kurva på vikt. Efter det gick hon på egen hand ner fem kilo på tre månader. Några månader senare hade hon slutat äta godis och sin favoritmat och visade tydliga tecken på anorexi. När Annie var 11 år ringde familjen 1177:s kontaktcenter Vägen in och fick i början av juni en remiss skickad till BUP.

– Sen hände ingenting, vi fick kämpa själva hela sommaren med att få i henne mat,  säger mamma Lena.

”Tomma ord”

Först två månader efter att remissen skickats fick familjen tid för en första bedömning. Några veckor senare konstaterades anorexi och dottern hamnade åter igen i kö för behandling. Först nyligen fick familjen besked om en första tid för behandling i slutet av oktober -  knappt fem månader efter att remissen skickades.

– De säger att barn ska hanteras skyndsamt men för mig är det bara tomma ord. Jag är inte kritisk till personalen för de gör allt de kan, jag är kritisk till systemet.

Enligt verksamhetschefen Kerstin Eliasson kan det ibland uppstå längre köer under sommaren.

Familjen vill vara anonym och Annie och Lena heter egentligen något annat.

Hör Lena om tiden när de stod utan vård och verksamhetschefen om varför familjen fått vänta, i klippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bup-köerna i Västerbotten

Mer i ämnet