En ung kvinna har snö i håret och ler mot kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ibland vet man inte vad som är sjukdomen och vad som är personen” – hör Julia Kärnestads tips om hur du bäst stöttar någon som drabbats av en ätstörning. Foto: Linnea Vennström/SVT

Lista: Så kan du stötta den som drabbats av en ätstörning

Publicerad

En viktig del i tillfrisknandet från en ätstörning är stöd från anhöriga och vänner. Men hur hjälper man den som är sjuk?

– Stöttningen som den närstående gör är väldigt viktig, säger Julia Kärnestad från organisationen Frisk och fri.

SVT Västerbotten har pratat med Julia Kärnestad som är verksamhetsledare på Frisk och fri, riksföreningen mot ätstörningar. Hon har stöttat många som har insjuknat i en ätstörning och hjälpt anhöriga till de som har drabbats.

Hur stötta någon med ätstörningar?

För att bättre kunna stötta någon som drabbats av en ätstörning betonar Julia Kärnestad vikten av att läsa på om sjukdomen.

– Sjukdomen är väldigt elak, ibland vet man inte vad som är sjukdomen och vad som är personen som man älskar, säger hon.

Vad säger man till någon som har anorexi?

Det finns inget allmängiltig förhållningssätt kring vad man får och inte får prata om, menar Julia Kärnestad. Men något som kan hjälpa är att fokusera på hur personen mår och inte bara på själva ätstörningen.

– Att du inte alltid säger gör si eller gör så, utan lyssna in. Du lär dig eftersom, men du kommer göra fel ibland och det är okej, säger hon och fortsätter:

– Du gör så mycket bara genom att finnas där.

Hör Julia Kärnestads bästa tips i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.