Vid barn- och ungdomsmottagningen i Umeå sker den behandling som kan bli aktuell vid könsdysfori – alltså när människor inte identifierar sig med det kön de fått vid födseln.
– Det är många som känner en osäkerhet och det är därför de efter utredning hos Barn- och ungdomspsykiatrin kan få komma till oss för behandling, säger Camilla Ernstsson, sjuksköterska.
– De flesta är biologiska tjejer, men det finns killar också. Det vi gör är att vi bromsar puberteten med sprutor. I vissa fall påbörjar vi en behandling med hormoner, säger Camilla Ernstsson.
År 2013 hade mottagningen där man behandlar könsdysfori i Umeå en patient, men i år landar man på 16-17 patienter som söker hjälp. Siffrorna gäller för hela norra regionen det vill säga från Kiruna i norr till Sundsvall i söder. Umeå är behandlande ort.
Viktigt med bemötandet
Många av patienterna hinner bli vuxna innan de fattat sitt beslut om könskorrigering och patienterna som kommer till mottagningen för barn på Norrlands universitetssjukhus är oftast mellan 15 och 18 år.
– Det är mycket viktigt hur vi bemöter ungdomarna och att vi inte har fördomar, säger Camilla Ernstsson.
En del av arbetet mot fördomar i samhället görs genom en föreläsningsturné som hon gör tillsammans med en författare och en transperson där de visar film och berättar om olika perspektiv på könsdysfori.