Trots nackdelar – allt fler väljer fyrhjulsdrivet

Uppdaterad
Publicerad

Fyrhjulsdrivna bilar blir alltmer populära. I Västerbotten är närmare hälften av alla nyregistrerade bilar fyrhjulsdrivna.

Vi besöker en av de större bilaffärerna i Umeå. Av dom 20 nya bilar som de sålde förra veckan så var femton fyrhjulsdrivna. 

– Ja, vi säljer mycket fyrhjulsdrivet just nu. Den har bättre framkomlighet, den är säkrare och har bättre väghållning, säger Fredrik Hedvall som är försäljningschef på Bilbolaget i Umeå.

Av dom totalt 3356 bilar som såldes i Västerbotten ifjol var närmare hälften fyrhjulsdrivna. Det visar färsk statistik från

Transportstyrelsen. Bland folk på stan är det majoriteten som föredrar fyrhjulsdrivet även om det finns de som resonerar på annat sätt. 

– Jag tycker det räcker med tvåhjulsdrivet. Det gäller att anpassa hastigheten och köra förståndigt, säger Lars-Erik Johansson.

– Fyrhjulsdrivet är bra för det passar i alla väder, säger Aniciaa Muradova.

– Om jag hade körkort skulle jag ha valt fyrhjulsdrivet då jag tror att det är säkrare, säger Anna-Maria Mevold.

Men det finns vissa nackdelar med en fyrhjulsdriven bil.

– Ja, det skulle vara att den drar lite mer bensin men det är ändå marginellt, säger Fredrik Hedvall, försäljningschef på  Bilbolaget i Umeå.

Överväger beskattning

Men det är just den marginalen som gör att bensin och dieselförburkningen inte minskar i den takt som Trafikverket önskar och klimatmålen blir därför svåra att uppfylla.

– Vi behöver sätta in många åtgärder för att nå klimatmålen och det innebär att vi också måste jobba för att få nya energieffektiva bilar, säger Lars Nilsson som är miljödirektör vid Trafikverket.

Trafikverket överväger därför att få politikerna att sätta in olika styrmedel till förmån för de tvåhjulsdrivna mindre enrgislukande bilarna.

– Det kan vara frågan om att man stimulerar energieffektiva fordon eller att man beskattar fordon som är inte är energieffektiva, säger Lars Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.