Ambulanssjukvården i Västerbotten vill ha lättambulanser

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschefen inom ambulanssjukvården Stian Kvalvik om hur lättambulanser kan underlätta för ambulansen Foto: Marilén Karlsson/SVT

Lättambulanser kan införas i Västerbotten – ska korta utryckningstiderna

Uppdaterad
Publicerad

Verksamhetschefen för ambulanssjukvården vill införa ett projekt med så kallade lättambulanser i länet. Tanken är att de ska korta väntetiderna för vanliga ambulanser.

Skillnaden mellan en lättambulans och en bedömningsbil är att lättambulansen kan transportera patienter medan bedömningsbilen åker till patienten och gör en uppskattning av patientens vårdbehov.

Idag tvingas ambulanser åka på prio 3-larm, men det hoppas man kunna undvika om lättambulanser införs. På så sätt kan man minska väntetiden när det verkligen är akut, vid prio 1-larm.

– Jag har stor tro på att det här kan vara lösningen för att få ner belastningen på dagens ambulanser, säger Stian Kvalvik, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västerbotten.

Kan dra igång nästa år

Kvalvik säger att man kommer att söka utvecklingspengar under 2023 och att projektet ska kunna dra igång nästa år.

Enligt hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande och regionråd Anna-Lena Danielsson (S) pågår ett arbete för att utveckla ambulanssjukvården för att öka tillgängligheten.

– Jag och nämnden tittar gärna på projekt som ökar ambulansens tillgänglighet för befolkningen, säger hon.

Även Jonas Karlberg (V) och Peter Olofsson (S) tycker att frågan kan ses över.

– Om vi inte beviljas pengar kan vi internt se över hur ambulanssjukvården kan omdisponera resurser för att vi ska kunna testa konceptet med lättambulanser, säger Stian Kvalvik, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Hör hur lättambulanser kan underlätta för ambulansen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.