Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nästa gång tar jag cykelkärran” – se den korta vägen som Brittis Malm har till lasarettet.

Brittis Malm i Skellefteå fick vänta över en timme på ambulans – bor 500 meter från lasarettet

Publicerad

Brittis Malm bor cirka 500 meter från Skellefteå lasarett.

Trots det korta avståndet blev hon tvungen att vänta över en timme på en ambulans – då den skickades från grannkommunen Norsjö.

– Svetten rann, jag hade så ont. Men jag fick skratta mitt i smärtan, det kändes så märkligt, säger Brittis Malm.

Väntetiden på ambulans i Västerbotten har ökat de senaste tio åren. Brittis Malm tvingades vänta över en timme när hon drabbades av buksmärtor. Larmet bedömdes dock inte som ett prio 1-larm.

– Nästa gång tar jag cykelkärran, säger Brittis Malm.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat att Skellefteå saknat nattambulans under två års tid och att ambulanserna i Robertsfors och Norsjö fått täcka upp. Nu är det klart att den ambulansen återinförs från mitten av december.

– Ambulansen är jätteviktig. Jag är inte så orolig som person, men är det någon annan som stressar upp sig så är en timme väntetid väldigt mycket, säger Brittis Malm.

”Inte avståndet som avgör”

Stian Kvalvik, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västerbotten, säger att han inte kan kommentera enskilda fall, men att ambulanssjukvården är högt belastad och att det inte är avståndet till lasarettet som avgör hur snabbt man får hjälp av en ambulans.  

– Har vi inte en ambulans tillgänglig just då det behövs så kan andra ambulanser få så kallad passningsuppdrag, alltså att de får köra exempelvis till Skellefteå, säger han.  

Hör Brittis om hennes upplevelse när hon fick vänta över en timme på ambulansen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.