Det var när Anna-Karin Kask valde att skriva ner sina upplevelser och känslor som hon förstod att det handlade om härskartekniker. Då insåg hon även att hennes berättelse kanske kunde hjälpa andra och det resulterade i boken ”Härskartekniker – sagor för vuxna”.
– Jag tror att det är jättevanligt med härskartekniker på olika arbetsplatser och det är nog något vi alla håller på med, kanske oftast omedvetet.
”Tystnaden är härskarteknikens bästa vän”
Hon berättar att hennes arbetsplats var som ett skolexempel på när arbetsmiljön brister. Det fanns ett otydligt ledarskap och chefen var inte närvarande i verksamheten när hon började jobba där. Då skapades informella ledare och grupperingar.
- Från början försökte jag berätta hur jag kände men sedan blev jag allt tystare, och tystnaden är härskarteknikens bästa vän. När det var som värst mådde jag riktigt, riktigt dåligt.
Varför tror du att det oftast går såhär långt?
– För att arbetsplatser inte har rätt redskap och folk är dåliga på att hantera konflikter. Det är viktigt att ha en handlingsplan och jobba med frågan kontinuerligt och våga prata om det. Att ha frågan på agendan hela tiden.
Anna-Karin vill inte berätta vilken arbetsplats det gällde. Hon berättar att hon vände sig till chefer men fick inte tillräckligt med hjälp – däremot fick hon stöd från facket.
Hör Anna-Karin Kask om när hon utsattes för härskartekniker och vad hon hoppas med boken i klippet ovan.