En mobiltelefon som visar BankID-appen hålls i handen i en miljö med en dator i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får du svar från polisen på tre frågor om annonsbedrägerier, problemet med Marketplace, och hur du skyddar dig. Foto: SVT/Polisen.

Annonsbedrägerierna ökar – polisen vill att Facebook agerar: ”Osäkert”

Uppdaterad
Publicerad

Annonsbedrägerierna fortsätter att öka. Nästan hälften av alla anmälningar kopplas till Facebooks köp- och säljplattform Marketplace. Polisen menar att det är ett stort problem och vill att företaget agerar.

– Vi vill att de inför verifiering, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum.

Var tredje vuxen svensk har köpt eller sålt varor på Facebooks köp- och säljplattform Marketplace. Samtidigt luras många just här. Under 2023 anmäldes 27 000 annonsbedrägerier i landet, en ökning med 66 procent på fyra år.

Nästan hälften av de anmälda brotten skedde på Facebook. Men många av bedrägerierna anmäls aldrig.

– Små summor, ett par hundralappar, anmäls i lägre grad än de större summorna, som när du till exempel blir lurad på en bil. Vi utgår ifrån att mörkertalet är väldigt stort, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericentrum, NOA.

Varningssignal om säljaren stressar dig

Den som säljer en fejkad vara försöker ofta få dig att betala snabbt, innan du fått varan. Polisen misstänker att organiserade ligor ligger bakom en del av bluffarna.

– Vi ser att samma upplägg återkommer, vilket gör att vi tror att det är organiserat av en eller flera grupper.

Osäker och öppen plattform

Polisen beräknar att vinsten för alla sorters bedrägerier i Sverige under 2023 var 7,5 miljarder kronor, vilket är 22 procent högre än året innan.

Annonsbedrägerierna fortsätter att öka och polisen jobbar nu, både nationellt och via EU, för att få Facebook att införa verifiering, som till exempel Blocket gör med bank-id.

– Vi har jobbat länge med de svenska köp- och säljplattformarna för att göra dem säkra att handla på. Facebook Marketplace är en mer osäker och öppen plattform. Vi vill att även Facebook inför någon form av verifiering så man kan säkerställa vem man pratar med.

SVT har sökt Meta, som äger Facebook, för en kommentar men har inte fått något svar.

AI-bedrägerier svåra att skydda sig mot

Polisen menar att den snabba AI-utvecklingen kan öka risken för att bli lurad framöver.

– Med AI blir bedrägerierna mer sofistikerade, sker i större skala och är svårare att skydda sig mot. Vi behöver nu snabbt ta modernare teknik i bruk för att stoppa de kriminella på nätet, säger Karin Berggren, sektionschef på Nationellt bedrägericentrum, NBC.

Så kan ett bedrägeriförsök se ut – SVT:s reporter visar:

En person sitter framför en bärbar dator och kommunicerar via meddelanden på skärmen. Bakgrunden består av stora fönster med grönskande växter utanför. Textmeddelandena handlar om en fråga rörande tillgänglighet av en vara.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vartannat bedrägeri som anmäls är från personer som lurats på Facebooks köp- och säljsajt Marketplace – SVT Västerbottens reporter visar hur ett bedrägeriförsök kan gå till. Foto: SVT

Så mycket har bedrägerierna ökat

Anmälda brott i Sverige 2020 och 2023

Annonsbedrägerier

2020: 16 264

2023: 27 046

Vishing (telefonbedrägerier)

2020: 7 026

2023: 29 347

Genom social manipulation

2020: 14 760

2023: 47 526

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.