• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En person tittar på stugor på sociala medier framför en bärbar dator

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dömdes för 34 fall av bedrägerier i Norge – och fortsätter hyra ut. Utredaren Matilda Eriksson Rehnberg på polisen förklarar utmaningen med att spåra bluffannonser på sociala medier. Foto: Sofie Lind/SVT

Allt fler bedrägerier i sociala medier – svårare för polisen att utreda

Uppdaterad
Publicerad

När allt fler annonser för varor och uthyrning läggs ut på sociala medier, blir det svårare för polisen att spåra och stoppa bedragarna.

En av bedragarna som SVT följt och som polisanmälts efter falska bostadsannonser i Sälen, har varit dömd för liknande brott tidigare – men fortsätter lägga ut annonserna på bland annat Facebook.

– Man vill att det förebyggs så att det inte går att begå de här bedrägerierna. Kanske behöver säkerheten på sajterna där man lägger ut annonserna förbättras, säger utredaren Matilda Eriksson Rehnberg som arbetar med att utreda bedrägerier hos polisen.

En av bedragarna som SVT kartlagt har bland annat försökt lura SVT:s reporter att hyra en bostad i spanska Alicante – och även lurat Ebba som hyrde en fjällstuga i Sälen som inte existerade när hon kom dit med familjen. Personen har också dömts för liknande brott där han publicerat annonser på sociala medier.

Turister luras av falska uthyrningar av stugor i fjällen

Svårt att utreda annonser på sociala medier

Utländska banker, att annonserna i högre grad finns på sociala medier och att alla bluffannonser inte anmäls är några av orsakerna som gör det svårare att utreda annonsbedrägerier.

– Går pengarna utomlands måste vi vända oss till det landet för att begära rättshjälp och få hjälp av deras myndigheter för att kunna få hjälp att utreda brottet.

Är det en lätt procedur?

– Nej, det tar såklart längre tid än om vi kan göra det inom Sverige, säger Matilda Eriksson Rehnberg på polisen.

SVT har sökt Facebook utan att nå dem. SVT har även sökt bedragaren och bett om intervju vid flera tillfällen, men personen har inte återkommit.

En hand håller i en telefon som har swishappen uppe

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar Joakim Lillsjö, gruppchef vid polisregion Bergslagens bedrägerisektion dit Dalarna hör, om varför annonsbedrägerier ibland läggs ner. Videon publicerades i 25 januari i år. Foto: SVT

Antalet anmälda annonsbedrägerier nationellt*

2019: 16 264 st

2020: 18 844 st

2021: 28 495 st

2022: 25 356 st

2023: 27 046 st

*Enligt polisen är det svårt att avgöra hur stor andel av anmälningarna rör uthyrning eller försäljning av varor

Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turister luras av falska uthyrningar av stugor i fjällen

Mer i ämnet