• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Delad bild – till vänster en bild på en kvinna från polisen som har mörkt, långt hår och glasögon. Till höger en bild på en bluffannons på sociala medier gällande ett boende i Sälen som inte finns.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Annonserna ser äkta ut” – i videon ger Matilda Eriksson Rehnberg vid polisen tre tips om hur man kan undvika att bli lurad av uthyrningsannonser. Foto: Sofie Lind/SVT, skärmdump

Polisen: ”Svårt att skilja en äkta annons från en fejk” – så kan du ändå undvika att bli lurad

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda annonsbedrägerier ökar och enligt polisen blir de äkta och falska bluffannonserna allt svårare att skilja åt. Så hur ska man göra för att inte bli lurad?

– Inte ens när man börjat skriva med varandra på sociala medier går det att avgöra med säkerhet om man har med en bedragare att göra, säger Matilda Eriksson Rehnberg, utredare av bedrägerier hos polisen i polisregion Bergslagen.

Flera av bluffannonserna som SVT tagit del av ser äkta ut – i vissa fall uppges till och med falska licensnummer vid uthyrning av boenden utomlands. Stulna bilder på befintliga fjällstugor och adresser som inte finns används i de falska annonserna. Ett tips från polisens sida är därför också att bildgoogla bilderna i annonsen för att se ifall de dyker upp på andra ställen på internet.

Turister luras av falska uthyrningar av stugor i fjällen

Hos polisen kallas fallen för annonsbedrägerier, vilket allt fler anmält de senaste åren.

Stughyrarna tipsar

SVT har varit i kontakt med flera stughyrare som lurats av falska annonser. Christoffer och Nina är två av dem. Deras tips är att till exempel att hålla utkik efter hur flexibla uthyrarna är med in- och utcheckningsdatum.

– Och sök på personerna som lagt ut annonsen och kolla ifall de faktiskt bor i eller äger stugan de hyr ut, säger Christoffer.

I videon: Polisens utredare Matilda Eriksson Rehnberg listar varningstecknen för att urskilja en bluffannons från en äkta

Antalet anmälda annonsbedrägerier nationellt*

2019: 16 264 st

2020: 18 844 st

2021: 28 495 st

2022: 25 356 st

2023: 27 046 st

*Anmälningarna rör uthyrning och försäljning av varor.

Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turister luras av falska uthyrningar av stugor i fjällen

Mer i ämnet