– Inte ens när man börjat skriva med varandra på sociala medier går det att avgöra med säkerhet om man har med en bedragare att göra, säger Matilda Eriksson Rehnberg, utredare av bedrägerier hos polisen i polisregion Bergslagen.
Flera av bluffannonserna som SVT tagit del av ser äkta ut – i vissa fall uppges till och med falska licensnummer vid uthyrning av boenden utomlands. Stulna bilder på befintliga fjällstugor och adresser som inte finns används i de falska annonserna. Ett tips från polisens sida är därför också att bildgoogla bilderna i annonsen för att se ifall de dyker upp på andra ställen på internet.
Hos polisen kallas fallen för annonsbedrägerier, vilket allt fler anmält de senaste åren.
Stughyrarna tipsar
SVT har varit i kontakt med flera stughyrare som lurats av falska annonser. Christoffer och Nina är två av dem. Deras tips är att till exempel att hålla utkik efter hur flexibla uthyrarna är med in- och utcheckningsdatum.
– Och sök på personerna som lagt ut annonsen och kolla ifall de faktiskt bor i eller äger stugan de hyr ut, säger Christoffer.
I videon: Polisens utredare Matilda Eriksson Rehnberg listar varningstecknen för att urskilja en bluffannons från en äkta
Antalet anmälda annonsbedrägerier nationellt*
2019: 16 264 st
2020: 18 844 st
2021: 28 495 st
2022: 25 356 st
2023: 27 046 st
*Anmälningarna rör uthyrning och försäljning av varor.
Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ.