Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är positivt”- hör Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund, berätta om hur hon ser på Bergsstatens nej till en gruva i Storuman. Det innebär bland annat att renarnas flyttled fredas. Foto: Elin Moberg/SVT

Ännu ett nej till gruva i Kyrkberget utanför Storuman – SSR: ”Är positivt”

Publicerad

Bergsstaten säger än en gång nej till en gruva i Kyrkberget utanför Storuman. Myndigheten anser att riksintresset för rennäringen går före gruvnäringen.

– Det är positivt, samebyn har varit orolig, säger Jenny Wik Karlsson på Svenska Samernas Riksförbund.

Myndigheten Bergsstaten beslutade år 2019 att avslå bolaget Tertiary Gold Ltds ansökan om att börja bryta mineralen fluorit från Kyrkberget i Storumans kommun. Bergsstaten bedömde i samråd med Länsstyrelsen att en gruva i området skulle påverka renskötseln negativt.

Men för ett år sedan rev regeringen upp beslutet och ärendet prövades på nytt.

Står fast vid beslutet

Länsstyrelsen står fast vid samma bedömning om att rennäringen anses viktigare än gruvnäringen. Beslutet gör att Bergsstaten säger nej till gruvbrytning i området, vilket Sveriges Radio först berättade.

– Riksintresset för rennäring går före gruvnäringen i det här fallet, säger Helena Kjellson, bergmästare.

Länsstyrelsen: ”Flyttled går att flytta”

Samtidigt menar Länsstyrelsen att renarnas flyttled som går genom det planerade dagbrottet går att flytta på, men att företagets förslag på lösningar för samebyn inte är tillräckliga för att rennäringen ska kunna bedrivas tillsammans med gruvbrytning i det planerade området.

Just nu jobbar renskötarna för fullt med sarvslakten. Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund, har inte hunnit prata med den berörda samebyn. Men hon ser positivt på dagens besked.

– Samebyn blev orolig när regeringen beslutade att skicka tillbaka det för ny handläggning. Att vänta på besked är en ständig stress, säger Jenny Wik Karlsson.

Kan överklagas igen

Bergstatens beslut kan överklagas till regeringen igen.

– Företaget har sagt att de anser att riksintresset för gruvnäringen är viktigare. Så av det att döma tror företaget nog att regeringen har den inställningen också, säger Helena Kjellson.

Näringsministern Ebba Busch (KD) är tydlig med att hon vill bana väg för fler gruvor. Hon kommenterar beskedet i Sveriges Radio:

– Sverige är desperat för fler gruvor för att själva klara gröna omställningen och för att EU som helhet ska säkra sitt oberoende från länder som inte har en hållbar gruvproduktion. Med det sagt är det Bergsstaten som har ansvar för beslutet och vi har att förhålla oss till detta.

Det här är fluorit

Fluorit, även kallad flusspat, används i tillverkning av fluorvätesyra. Det är en mycket starkt frätande och giftig syra som kan lösa upp glas. Syran används bland annat i rening av aluminium och uran och etsning av glas och kisel, men även vid framställning av teflon och freoner. Flusspat har även stora användningsområden inom stål- och aluminiumframställning.

De största producenten av flusspat är Kina och Mexiko, följt av Mongoliet, Ryssland och Sydafrika. EU stod år 2010 för tre procent av världsproduktionen. Efterfrågan på flusspat, främst i form av fluorvätesyra, ser ut att öka de närmaste tio åren.

I Sverige bedrivs ingen brytning av flusspat i dagsläget, men kända fyndigheter finns bland annat nordväst om Storuman i Västerbottens län.

Källa: SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.