Foto: Lars Westerlund

Årets eldsjäl prisades i Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen träffades eldsjälar från landsbygden i Norr- och Västerbotten för att utbyta erfarenheter och berikas med inspirerande exempel på landsbygdsutveckling. Årets eldsjäl blev Lönåsbon Britt Tjärnlund.

Bakom arrangemanget står Hela Sverige ska leva Västerbotten, Hela Sverige ska leva Norrbotten och Akademi Norr.

Under dagen delades den nya utmärkelsen ”Årets Eldsjäl” ut till eldsjälar för landsbygdsutveckling i Norrbotten och Västerbotten.

En inspiratör prisades

Västerbottens pris gick till Britt Tjärnlund från Lönås.

– Hon har gjort så mycket under så lång tid. Hon är en betydelsefull person för bygden och en inspirationskälla för både unga och gamla, säger Gun Rehnman som är en av arrangörerna.

Kämpade för Slagnäsvägen

Britt Tjärnlund har bland arbetat ideellt med löptävlingen Lapplandultra och andra sportevenemang. Hon har även arbetat aktivt i kampen om att rusta upp Slagnäsvägen, en viktig väg för turismen, transport och boende i Adak.

Hur reagerade hon över priset?

– Hon blev självklart väldigt rörd och glad. Det är så kul att få uppmärksamma dessa personligheter. De jobbar hårdare än vad vi någonsin kan förstå.

I år delades priset för årets eldsjäl ut för första gången. Under eldsjälsdagen, som arrangerades för fjärde året i rad, träffades flera eldsjälar från landsbygden för att utbyta erfarenheter och inspirera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.