arkeolog i grusgrop

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djupt ned under Vasagatan i Umeå hittade arkeologerna en toalett bränd i branden år 1888. Foto: Johan Everljung/SVT

Arkeologernas skitfynd: Umeås äldsta toalett från branden 1888

Publicerad

När Vasagatan i centrala Umeå grävs upp söker arkeologerna efter historiska fynd. Ett riktigt skitjobb ibland.

– Vi har hittat vad vi tror är en latrin, säger arkeologen Tone Hellsten.

Det var en måndag i slutet av juni år 1888 som stora delar av Umeå förstördes i en brand som började vid Renmarksbäcken. Omkring 2 300 av de 3 000 dåvarande Umeåborna blev då bostadslösa. När Vasagatan nu grävs upp dyker spår av både invånarna och branden upp.

– Det är jättespännande tycker jag. Just för att vi har så dålig koll på vad som finns i backen, som finns kvar från Umeå innan 1888 egentligen, säger Tone Hellsten.

Ett riktigt skitfynd

Ett av fynden som gjorts är en nedbrunnen latrin, eller toalett som vi säger i dag, som hittats under gatan i sluttningen ned mot älven. Det är den äldsta toaletten som hittats i Umeå. Den grävdes fram fyra meter ner i marken.

– Här nere, längst bort i schaktet har vi hittat vad vi tror är en latrin. Vi har hittat en gjutjärn- eller en järngryta som är trasig. Men vi ser att det är en gryta med tre ben som har varit här.

Det finns även förhoppningar och möjligheter att hitta ännu äldre fynd under utgrävningarna.

– Ja, staden anläggs här på 1600-talet, men de kartorna är lite svåra att passa in på dagens kartor. Men vi vet att i början av 1700-talet så finns det tomter utmärkta i det här området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.