– Det här med invasiva arter har inte ens varit uppe för diskussion här tidigare. Man har trott att de inte kan växa i vår nordliga odlingsgräns, men så kommer de här mildare vintrarna och då börjar det hända saker, säger Malin König på Länsstyrelsen Västerbotten.
Främmande invasiva arter, både djur och växter, finns det flera av i länet. En av dem är bisamråttan, som ökat kraftigt i Umeå de sista åren.
Här listar vi de åtta arter som EU klassat som invasiva och som fått fäste i Västerbottens län. Eftersom de finns på EU:s lista är de förbjudna att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen.
Bisam
Jättebalsamin
Jätteloka
Kinesisk ullhandskrabba
Mårdhund
Signalkräfta
Smal vattenpest
Tromsöloka
Andra invasiva arter
Det finns även andra invasiva arter i landet som inte omfattas av EU:s regelverk, men som ändå kan orsaka allvarlig skada på våra ekosystem. Några exempel är mink, mördarsnigel, och lupiner.
– Än så länge är vi fria från invasiva fåglar, men i södra Sverige finns de och sannolikheten är stor att de kommer att röra sig uppåt, säger Malin König på länsstyrelsen.
På Naturvårdsverkets sajt kan du läsa mer om invasiva arter och hur du blir av med dem.
Invasiva främmande arter
Främmande arter är djur, växter eller svampar som tagit sig till Sverige med hjälp av människan. Några av dem trivs för bra i sin nya miljö. De kan öka kraftigt och på så sätt påverka den biologiska mångfalden. Sådana arter brukar kallas invasiva främmande arter eller invasiva arter.
De kan skada arter och ekosystemet och ha negativa effekter på jord- och skogsbruk. Invasiva främmande arter kan även orsaka ekonomisk skada eller påverka hälsan hos djur och människor negativt.
Invasiva främmande arter i Sverige
Problemen med invasiva främmande arter i Sverige ökar i takt med att vi blir fler människor, och att vi reser mer. Vi har också en ökad världshandel där vi både medvetet och omedvetet flyttar arter mellan ekosystem.
I Sveriges natur finns idag över 2000 främmande arter och drygt 400 av dessa räknas som invasiva. Många av dessa, till exempel spansk skogssnigel, jätteloka, parkslide och vresros orsakar redan nu stora skador och kostnader i form av årlig bekämpning.
Invasiva arter på EU-listan
Det finns just nu 66 arter på EU-förteckningen över invasiva främmande arter, vilka inte får introduceras i landet, spridas i naturen eller gynnas att bli fler.
Det är också förbjudet att sälja, byta och importera dessa arter.
Tjugo av de EU-listade arterna finns eller har förekommit i Sverige.
Källa: Länsstyrelsen och Naturvårdsverket