Så avslöjades de dömda bedragarna mot Umeå kommun – se polisens spaningsfilmer

Uppdaterad
Publicerad

En man har dömts till två års fängelse för ha spelat funktionsnedsatt och lurat Umeå kommun på 2,7 miljoner kronor i assistansersättning tillsammans med en kvinna och flera medhjälpare. Se polisens avancerade spaningsoperation i videon.

– Det här fallet är extremt, säger Johan Stabbfors, chef för polisens bedrägerisektion i Västerbotten.

I våras kontaktade Umeå kommun polisen gällande misstankar kring en brukare och hans assistansersättning. När polisen tittade på fallet började varningslamporna blinka rött och en avancerad spaningsoperation inleddes.

Hemlig avlyssning och övervakning

Informationen kom fram genom ett omfattande övervakningsarbete. Hemlig avlyssning och övervakning och filmning, geo-loggning av Bank-id och kartläggning av kontantflöden och chatt-flöden i sociala medier.

De olika åtgärderna visade att mannen kunde röra sig fritt – och att han inte ens bodde i Umeå. Han hade bosatt sig på en ort i Skåne för flera år sedan. När det var dags för kommunens kontrollbesök i Umeå hade mannen helt enkelt bokat en tid som passade och reste dit. Kommunen var nämligen tvungna att föranmäla besöken.

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden, men vi har inte laglig rätt att göra oanmälda hembesök, säger socialdirektören Karolina Lundqvist.

Kunde gå och lyfta tunga saker

Enligt intyg från flera olika läkare var mannen i stort vårdbehov och kunde knappt komma upp ur sängen själv. Men spaningsfilmerna från Skåne visar att mannen kan röra sig synnerligen fritt och även lyfta tunga saker.

– I det här fallet har vi varit lite mer framåtlutande i vår metoder. Här använde vi både digitala system och vanlig spaning. Och bildmaterialet från spaningen blev väldigt starkt. En bild säger mer än 1 000 ord, säger Johan Stabbfors.

Fängelsedomar

Både mannen och den medåtalade kvinnan har nekat till brott och menar att det är de själva som blivit utnyttjade. Men nu döms de båda för grovt bidragsbrott. Mannen döms till två års fängelse för 44 fall av bidragsbrott och kvinnan döms till fängelse i ett år och sex månader för 37 fall av bidragsbrott. Mannen ska betala ut ett skadestånd till Umeå kommun på 2,7 miljoner kronor.

Ytterligare tre personer döms i samma härva. De stod alla åtalade för medhjälp till bidragsbrott, men där ändras brottsrubriceringarna på samtliga till penningtvättsbrott. Alla tre döms till villkorlig dom.

Företaget som utbetalningarna gått till ska betala en företagsbot på två miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.