simmare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag förstår inte varför vi inte bara kan få komma dit och simma”, elitsimmaren Bella Prytz, som ska tävla i junior-EM om två veckor, förklarar hur hon påverkas. Foto: Elin Moberg, SVT

Badhuskaoset slår hårt mot Umeås elitsimmare: ”Känns inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

Elitsimmarna i Umeå är precis i uppladdningen inför flera stora mästerskap. De drabbas hårt av att två badhus tvingats stänga på grund av bakterien legionella.

Bella Prytz ska debutera i junior-EM om två veckor. Hon är orolig att det här kommer påverka hennes resultat.

– Det känns inte bra. Jag har inte fått träna på en 50-metersbana och det kommer påverka uthålligheten, säger hon.

I maj beslutade Umeå kommun att stänga badhuset Navet med omedelbar verkan. Detta eftersom man funnit legionella i en dusch.

Umeå simsällskap fick då styra om och istället börja träna på Storsjöhallen i Holmsund. Förra veckan kom dock besked om att kommunen även stänger den simhallen – då provtagning visat förhöjda värden av legionellabakterier även där.

Försämrar uppladdningen

I början på juli ska simmarna tävla junior-EM, SM och USM. Uppladdningen inför tävlingen blir rejält påverkad. Elitsimmarna har nu fått möjlighet att träna på Iksu simhall. Men där finns bara en 25-metersbassäng.

– Det blir betydligt sämre. Det är lite synd. Simmarna blir lidande. Tävlingarna är i 50-metersbassäng så det är inte optimalt, säger Jan Lundberg, tränare.

Navet fortfarande inte säkert

Bella Prytz frågar sig varför de inte kan återgå till träningarna på Navet, med tanke på att vattenprover visar att det inte längre finns några legionellabakterier kvar.

– Därför att anläggningen just nu inte är säker att vara i, svarar Åsa Säfsten Boman, verksamhetschef för Umeå kommuns badhus och simhallar.

Hon fortsätter:

– Vi håller på med de sista åtgärderna. Det som görs just nu är att Inab och miljö- och hälsoskydd säkerställer att vattnet håller temperaturen så att det inte blir tillväxt. Jag hoppas att vi kan öppna under veckan.

Vad tänker du om den rådande situationen på kommunens simhallar?

– Det är klart att det är problematiskt. De egenkontroller som ska vara på plats har inte varit tillräckliga och det är ett ansvar som ligger på oss i verksamheten och på fastighet. Men nu ska tekniken vara på plats så det känns tryggt framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.