Drönarbild över Nordmaling och fem manliga silhuetter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem män och noll kvinnor sitter i styrelsen för det kommunala bostadsbolaget i Nordmaling. Hör kommunalrådet Madelaine Jakobsson (C) om situationen. Foto: Anders Molin/SVT Grafik

Bara män i styrelsen i flera kommunala bolag i Västerbotten: ”Inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

I Nordmalings, Storumans, Sorseles och Norsjös kommunala fastighetsbolag sitter bara män i styrelserna – trots att kommunerna ska sträva mot en jämn könsfördelning.

– Det ju olyckligt och inte bra, säger Storumans kommunalråd Ulrik Dahlgren (S).

SVT Västerbotten har granskat jämställdheten i styrelserna på samtliga kommunala bolag och stiftelser i Västerbotten som kommunerna äger till 100 procent, exklusive dotterbolagen.

Enligt Jämställdhetsmyndigheten anses könsfördelningen vara jämn om andelen kvinnor ligger mellan 40 och 60 procent. Det är bara i Åsele och Skellefteå som man når detta.

Andelen kvinnor i genomsnitt i styrelserna på kommunala bolag och stiftelser i Åsele uppgår till 51,1 procent, i Skellefteå till 44,2 procent.

Krav på jämställdhet

Tillsättandet av styrelseledamöter sköts genom att de politiska partierna i kommunerna nominerar kandidater.

SKR, Sveriges kommuner och regioner, skriver i sin vägledning med principer att partierna ska se till att styrelsen är tillräckligt kompetent, engagerad och mångsidigt sammansatt, men det finns även ett krav på att en jämn könsfördelning i bolagsstyrelserna ska eftersträvas.

– Vi måste gemensamt, alla partier, jobba för att ha kvinnliga kandidater, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Nordmalings kommun.

Det är kommunerna själva som avgör om dessa ska följas helt eller delvis, eller om bolagsstyrningen ska ske på något annat sätt.

Manstungt i fastighetsbolagen

Flera kommunala fastighetsbolag i Västerbotten saknar kvinnor i styrelsen, nämligen Umluspen i Storuman, SorseleBo, Nordmalingshus och Norsjöbostäder.

– Det ju olyckligt och inte bra, vi önskar att det vore en bättre blandning, säger Storumans kommunalråd Ulrik Dahlgren (S) och menar att man inom hans parti försöker göra det man kan för att arbeta för jämställdhet.

I Storuman har även bolagen Storuman Kommunföretags Ekonomiförvaltning AB och Visit Hemavan Tärnaby AB enbart kvinnliga ledamöter. I snitt är det 85,3 procent män i bolagsstyrelserna till bolag som Storumans kommun äger till fullo.

Jämställda bolag – kommun för kommun

Siffran anger antalet bolag som har en jämställd styrelse. Med jämställd menas styrelser där andelen kvinnor ligger mellan 40 och 60 procent. Enbart kommunala bolag och stiftelser som kommunerna äger till 100 procent ingick i granskningen. Inga dotterbolag räknades.

Umeå: 5 av 8

Skellefteå: 5 av 8

Lycksele: 3 av 7

Vännäs: 0 av 2

Nordmaling: 1 av 2

Robertsfors: 1 av 2

Vilhelmina: 1 av 2

Storuman: 1 av 5

Vindeln: 1 av 4

Norsjö: 0 av 1

Malå: 0 av 2

Åsele: 2 av 3

Sorsele: 0 av 2

Dorotea: 0 av 1

Bjurholm har inga kommunala bolag och stiftelser och finns därför inte med i sammanställningen.

Källor: Bolagsverket och kommunernas hemsidor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.