Till vänster i bilden syns en person som arbetar i en naturskön miljö med grönska och stenar. Personen bär en rosa tröja och lila gummistövlar, och är i färd med att plocka bär. Till höger ser vi en person som står framför en inomhusbakgrund, med blont hår, vilket tyder på ett informellt sammanhang.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar åklagare Petra Götell om varför hon hade velat se längre straff för bärföretagarna. Foto: SVT

Bärföretagare i Åsele döms i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för övre Norrland fastställer nu tingsrättens dom mot bärföretagarna i Åsele. Mannen och kvinnan döms för grov människoexploatering till fängelse i två år och sex månader.

– Den här domen är viktig och inte bara för bärbranschen, utan för all typ av utländsk arbetskraft som kommer till Sverige, säger Petra Götell, åklagare i fallet.

Bärföretagarna, en man och en kvinna från Åsele, åtalades för människohandel och övergrepp i rättssak, efter att en grupp bärplockare från Thailand vittnat om hur de levt i misär.

Lycksele tingsrätt dömde dem till för nio fall av grov människoexploatering till två och ett halvt års fängelse.

Bärbranschen

Tingsrättens dom överklagades av åklagaren som menar att de åtalade bör dömas för människohandel istället för människoexploatering. Även försvararen överklagade tingsrättsdomen.

Men hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten. Enligt hovrätten har de två bärföretagarna inte haft någon avsikt att betala bärplockarnas rätta löner, ersättningar för övertid eller ersättningar för obekväm arbetstid. Det är uppenbart att syftet varit att gagna den egna verksamheten ekonomiskt på bärplockarnas bekostnad.

Ska betala skadestånd till bärplockarna

Mannen och kvinnan döms för nio fall av grov människoexploatering till fängelse i två år och sex månader. Bärföretagarna ska också betala skadestånd till bärplockarna.

Åklagaren yrkade i första hand att bärföretagarna skulle dömas för människohandel men hovrätten delar inte den bedömningen.

– Bärplockarna har inte exploaterats i tvångsarbete eller verksamhet som inneburit nödläge för dem varför det inte varit fråga om människohandel. Däremot har de två bärföretagarnas agerande gentemot bärplockarna inneburit ett sådant angrepp på deras personliga integritet att det ska bedömas som grov människoexploatering, som åklagaren påstått i andra hand, säger hovrättsrådet Magnus Forsberg som var ordförande i målet. Både mannen och kvinnan har hela tiden nekat till brott.

Advokaten: Tankar på att överklaga till HD

Försvarsadvokaten Mikael Stenman har inte hunnit pratat med sin klient om hovrättens dom, men menar att de tidigare pratat om att överklaga till Högsta domstolen.

– Jag delar inte hovrättens bedömning, det är de mest diplomatiska sättet att uttrycka det, säger Mikael Stenman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet