Foto: Josefine Holgersson, SVT

Behöver papparollen stärkas? Hur då? Tyck till i chatten!

Uppdaterad
Publicerad

I Umeå har Svenska kyrkan startat en öppen förskola för bara pappor. Första veckorna har trycket varit hårt, då många pappor vill träffa andra pappor med barn. Vad tycker du om satsningen? Behöver papparollen stärkas och finns det vinster med att separera mammor och pappor?

Behöver papparollen stärkas? Hur då? Tyck till i chatten!

Bert • Nej papparollen behöver inte alls stärkas om det vore så att de instrument som finns redan hade följts. I många fall så tänker jag på vårdnadsärenden som drabbat även mitt barn. Man tar bort pappor och ger dom i bästa fall ett umgänge som saboteras och tas bort till slut. Man ropar efter "var finns alla pappor". Vi finns men behandlas inte humant i Sverige!

Nu stänger vi chatten för den här gången, tack till alla som varit med och diskuterat!

Kalle • Som dom flesta skriver så tar myndigeterna kvinnans parti direkt och utan att ens kolla upp med barnet vem som egentligen har haft ansvaret över hela deras uppväxt.Eller att lyssna ordentligt på pappan eller dom i pappans närhet. Skulle en mamma bli behandlad på detta sätt så skulle det bli ett otroligt liv i luckan. För ska samhället vara jämnställt måste ju myndigheterna visa det i redan när barnet kommer ut...

Sen angående vab och föräldra ledigheten så ville mitt barns mamma gärna vara hemma och ta över mina dagar då hon jobbade inom vården . Och jag sa blankt nej, då första tiden är otroligt viktig i barnens uppväxt. Sen om ena parten har en bättre lön beroende på om man har en bättre utbildning så kan man alltid utbilda sig bättre som i vårt fall där jag jobbar inom bygg...

Sen finns det alltid Svin som blir less och vill bara flytta eller Svin som misshandlar sin partner, eller dricker för mycket och vill åka ut på krogen m.m. Straffa dom hårt isåfall men i båda leden.

För som vuxen ska man kunna visa framför allt när det stormar, att än hur jävligt det än är. Så finns man där för att ge den kärlek och trygget barnet behöver, och inte "sväva" iväg för att gynna sin egen "tid". För den tiden kan man ta sen eller ta det med långsam takt så barnet hinner med allting. Och det gäller i båda led...

Maria • Är nog bra med att det finns både blandad öppen förskola och mixad. Bra att pappor kan träffas i verkligheten och peppa varandra i papparollen. Tror ibland att det finns en övertro på att nätforum och sociala medier fyller hela behovet!

Ida • Obligatorisk föräldrakurs i ekonomiska skillnader. Kvinnor förlorar mest pensionintäckter när de tar majoriteten av föräldraledigheten. Pappor använder ekonomi som argument för att inte VAB eller stå för merparten av barnens ekonomi. Fördela hemarbetet jämlikt så barnen får rätt till båda föräldrars omsorg på samma sätt. Nyblivna pappor kan gå med i MÄN - män för jämställdhet där man arbetar aktivt med papparollen i samhället. Alla redskap finns redan, det är bara för pappor att ta upp dem och börja bygga. All information ska vara tillgänglig på tex BB.

Nils • Håller med tidigare inlägg om att pappor ofta hamnar snett i vårdnadsärenden. Är själv med om det i tjänsten, är rätt fascinerande att man fortfarande tar mammans parti på rätt lösa boliner. Men att de skulle vara synd om män som grupp blir väl lite tramsigt, statistiskt sett, utan att ha kollat, skulle jag väl gissa att män står för merparten elände i samhället. De kanske finns ett skäl att biståndsorganisationer ofta satsar sina pengar på kvinnor och barn och inte män =)

Maria • Har läst igenom strängen här som frågar om papparollen behöver stärkas?
Av svaren att döma ser det ut som något helt onödigt. Däremot verkar inte pappor behandlas som något levande när jag läser svaren. Samtidigt ser det ut som om det finns enorma problem med att vara pappa i Sverige idag. Detta fast det på papperet ser ut som ett jämställt & jämlikt land som vi i Sverige borde haft för länge sedan. Inte allra minst för de pappor (män) som behandlas vidrigt i Sverige idag.

Anna satte ord på ngt även jag märkt i 1:a inlägget.t. • Ett bra första inlägg fr Anna. Jämlikhet viktigt när det gäller kvinnor. Verkar inte så noga när det gäller män. De flesta män verkar ta mkt bra hand om sina barn å hemmet har jag sett. Har också sett tvärtemot när det gäller mödrar...
Något jag reagerat på när det gäller jämlikhetsprstet är man framhäver mamman som den barnet behöver, trots pappans medverkan å trots barnets närhet till pappan/tryggheten. Går egentl. inte generalisera. Olika i olika familjer. Men räkna inte bort att pappan kan vara bättre både med barn å hemmets skötsel. Är oftare så nu än man räknar med. Finns säkert både ock av båda föräldrarna.

/// (Inlägget är redigerat/kortat av SVT på grund av personlig information i texten)

Mjo • Tycker det verkar lösa sig självt, många pappor som hänger med sina barn idag. Min pappa tog med mig till öppen förskola för snart kring 40 år sedan, behövdes ingen könsuppdelning då så lär väl behövas ännu mindre nu.

Anna • En pappa har inget värde enligt myndigheternas synsätt, mamman "äger" barnet. Det måste ändras!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.