• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ordförande i gymnasienämnden Felicia Lundmark (S) tycker att frågan är viktig för hela landets skolor. Foto: SVT

Beslutet: Böter för ansiktsigenkänning överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Datainspektionens böter för försöket med ansiktsigenkänning på Anderstorps gymnasium ska överklagas. Det beslutade gymnasienämnden på torsdagen.

För ett par veckor sedan dömde Datainspektionen ut 200 000 kronor i böter till Skellefteå kommun för att de brutit mot dataskyddsförordningen. Det var de första sanktionsavgifterna som beslutats om enligt GDPR.

Nu har alltså gymnasienämnden i Skellefteå beslutat att överklaga böterna.

– Det är viktigt för hela Skolsverige hur det här ska tolkas, säger Felicia Lundmark (S) ordförande i gymnasienämnden.

Nämnden var emellertid inte enig. Shervin Ahmadzadeh (L), valde att reservera sig.

– Jag anser att Datainspektionens svar är korrekt och jag godtar det. Däremot röstade jag inte nej eftersom jag tycker att sanktionsavgiften är oproportionerligt hög, säger Ahmadzadeh.

Registrerade elevers närvaro med kamera

Försöket med ansiktsigenkänning ägde rum på Anderstorpsskolan i Skellefteå under några veckor i december ifjol och omfattade 22 elever. Varje gång någon av eleverna gick in i klassrummet registrerades deras närvaro av en kamera.

Trots att gymnasienämnden uppgav att eleverna gett sitt samtycke till att medverka i projektet, menar Datainspektionen att hanteringen av känsliga personuppgifter bröt mot GDPR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.