• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ett biometriskt system, som mäter punkter i ansiktet och känner igen individer, har testats på en gymnasieskola i Skellefteå. Foto: SVT

Böter för ansiktsigenkänning på Skellefteå-skola

Uppdaterad
Publicerad

Försöket med ansiktsigenkänning för att registrera elever på Anderstorps gymnasium bröt mot dataskyddsförordningen GDPR. Det anser Datainspektionen. Nu måste gymnasienämnden i Skellefteå böta 200 000 kronor. 

Det är allra första gången som Datainspektionen utfärdar en avgift för brott mot reglerna i dataskyddsförordningen GDPR sedan de nya EU-reglerna trädde i kraft i maj förra året. 

Försöket med ansiktsigenkänning pågick under några veckor på Anderstorpsskolan i Skellefteå och 22 elever berördes. Varje gång eleverna gick in i klassrummet blev de igenkända av en kamera, vilket gjorde att läraren inte behövde göra några anteckningar om närvaro. 

Gymnasienämnden i Skellefteå har uppgett att man har fått elevernas samtycke till att använda ansiktsigenkänning för närvarokontroll. Men Dataskyddsinspektionen anser att försöket innebär hantering av känsliga personuppgifter i strid med dataskyddsförordningen.

– Gymnasienämnden i Skellefteå har överträtt flera av bestämmelserna i dataskyddsförordningen på ett sätt som gör att vi nu utfärdar en sanktionsavgift, säger Lena Lindgren Schelin, generaldirektör för Datainspektionen.

”Stort behov av att skapa tydlighet”

Inspektionen anser att försöket inneburit ett intrång i elevernas integritet.

– Teknik för ansiktsigenkänning är i sin linda men utvecklingen går snabbt. Vi ser därför ett stort behov av att skapa tydlighet kring vad som gäller för alla aktörer, säger Lena Lindgren Schelin.

På Skellefteå kommun betonar man att det var ett litet pilotprojekt som pågick under tre veckor.

– Vi såg det som viktigt att det granskades för att veta hur vi kan jobba vidare med artificiell intelligens och närvaroregistrering, det handlar ju inte bara om Skellefteå utan om hela Sverige, säger Felicia Lundmark (S) ordförande i gymnasienämnden.

Rektorn: ”Varit otroligt noggranna”

Rektorn på Anderstorps gymnasium är lite förvånad över Datainspektionens beslut.

– Det var inte bra att det blev så här och det är ett intressant beslut eftersom det är en stor fråga hur vi ska hantera information och hur IT ska utvecklas i skolmiljö, säger rektorn Jörgen Malm, och fortsätter:

– Jag känner mig trygg med hur vi hanterat det här mot eleverna. Vi har varit otroligt noggranna. Informationen sparades på en dator som satt i ett skåp som var låst och inte uppkopplad. Sedan raderades all information, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.