Harald Holmström fick tre böter på samma dag, efter att ha kunnat nyttja gräsplätten för parkering i 42 år. Foto: Linnea Ehlin/SVT

Boende på Gimonäs i Umeå fick p-böter – efter 42 år

Uppdaterad
Publicerad

En gräsplätt mellan två gårdar på Gimonäs i Umeå har orsakat upprörd stämning i grannskapet. I 42 års tid har det gått att parkera där utan bekymmer. Men nu har fordon som stod där fått böter.

– Vi fick ett muntligt avtal år 1978 att vi får göra vad vi vill med ytan, som vi trodde fortfarande gällde, säger Harald Holmström, boende på Gimonäs.

På ytan utanför Harald Holmströms och Britt-Inger Rydfjälls gård har de ställt upp olika fordon som husbilar, släpvagnar och besökares bilar.

– Sedan de gjorde om trottoaren här så får man inte parkera längs vägen. Vill man det måste man ringa kommunen innan klockan 15 och be om ett tillfälligt tillstånd, säger Britt-Inger Rydfjäll.

Muntligt avtal

Britt-Inger Rydfjäll berättar att hon fick ett muntligt tillstånd av en kommunanställd när hon flyttade in i huset 1978, som lovade att de fick använda tomten mellan hennes och grannens hus som de ville så länge kommunen fick tillgång till avloppet som ligger där.

Umeå kommuns gatudriftchef Per Hilmersson känner inte till något muntligt avtal från 1970-talet.

– Man kan ju ha gjort någon speciell överenskommelse när kvarteret byggdes, men det gäller inte nu i alla fall, säger han.

Utökade parkeringsförbudzoner

Umeå kommun har de senaste åren utökat områdena där parkeringsförbud råder.

– Det har man gjort för att trafiken har ökat. Det är för att förbättra renhållning, plogning och sandning, säger Per Hilmersson.

Men anledningen till att paret Rydfjäll/Holmström fick böter var att fordonen stod parkerade i terräng, vilket är förbjudet enligt den nationella trafikförordningen.

Hör Harald Holmström berätta om böterna i klippet ovan.

Svar på kritiken från Upab:s vd hittar du här.

Trafikförordningen

I trafikförordningen kapitel tre, paragraf 48 står det:

”Inom tättbebyggt område får fordon inte stannas eller parkeras på allmän plats som är terräng”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.