• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Brandchefen: ”Jag skulle också vara missnöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Deltidsbrandmännen hotar med uppsägning efter förslag om sämre ersättningsvillkor. Efter högljudda protester kallar man nu till lokala förhandlingar i Umeå.

– Det är inte bra om man är missnöjd, säger brandchefen Lars Tapani.

Det nya avtalet innebär, enligt Lars Tapani, en ny konstruktion av avtalet. Brandmännens protester har handlat om kritik mot att det nya avtalet innebär lägre ersättning för dem, protester som Tapani kan förstå.

– Jag skulle också vara missnöjd om jag skulle få sämre ersättning än vad jag har i dagsläget. Själv vet jag inte om det nya avtalet innebär sämre ersättning, det får en utredning visa. Vi får lyssna till brandmännens åsikter och höra hur mycket sämre det är enligt deras uppfattning.

Lokala förhandlingar inleds

Brandchefen i Umeå inleder sent på onsdagseftermiddagen lokala förhandlingar med fackliga företrädare. Många brandmän i beredskap har protesterat högljutt mot det centrala avtalet som träder i kraft på försommaren 2017.

– Vi går på kryckor i hela organisationen. Brandmännen ställer upp, vi försöker ordna så att de kan byta när det behövs, men det saknas folk, säger brandchefen Lars Tapani.

Läs även: Satsar på att rekrytera fler kvinnliga brandmän

”Vi har en ständig brist”

Han jämför länets behov med hur det såg ut för några år sedan. Då saknade man 50 brandmän i beredskap.

– Vi har säkert anställt 50 personer sedan dess, men lika många har slutat. Många kanske kommer på att det inte är något som passar dem. Vi har en ständig brist.

Villig att lyssna på brandmännen

Det centrala avtalet ger en fingervisning om vad man lokalt kan göra. Trots en kår som hotar om uppsägning går det inte att ge några löften, enligt Lars Tapani som i dag är villig att lyssna till de fackliga företrädarna. Om missnöjet är berättigat har han dock svårt att svara på.

– Är man missnöjd så är man missnöjd och det är ju inte bra. Om missnöjet är berättigat är dock svårt att säga, det är en egen bedömning man får göra, säger Tapani.

”Vi kanske inte försökt tillräckligt”

När det gäller rekrytering av brandmän som vid sidan av sitt jobb kan hjälpa brandförsvaret tycker han själv att det finns fog för lite självkritik.

– Vi kanske inte har försökt tillräckligt mycket, inte kommunicerat på rätt sätt, säger han.

Lars Tapani säger att Västerbottens situation inte är annorlunda jämfört med andra delar av landet.

– Ska vi kunna upprätthålla den kvalitet som vi vill hålla krävs det att vi nyrekryterar till våra stationer och vi får se vad vi kan locka med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.