• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Emma Bennwik, påverkansansvarig och barnrättsexpert på Bris, tror att statusen på barns rättighetsproblem kommer att höjas i och med lagstiftningen. Foto: Pressbild.

Bris om nya lagen: ”Nu måste man lära sig”

Uppdaterad
Publicerad

I november fyllde barnkonventionen 30 år och från första januari blir det lag på att ta tillvara på barns rättigheter enligt konventionen. Men enligt en enkät som Bris skickat ut till landets kommuner inför att lagen träder i kraft visar det sig att landets kommuner är olika rustade.

Enkäten skickades i november ut till Sveriges 290 kommuner. Resultatet visar att landets kommuner skiljer sig mycket åt när det kommer till hur väl förberedda man är.

– Det visade det vi misstänkte, att det pågår jättebra arbete i vissa kommuner medan andra har lite mer att göra för att vara säkra på att leva upp till lagen, säger Emma Bennwik, påverkansansvarig och barnrättsexpert på Bris.

Det som Bris har kunnat se hos de kommuner som utför ett bra arbete och är väl rustade är det kommuner som har en uttalad prioritering att leva upp till barnkonventionen, att det är förankrat i den högsta politiska ledningen och att det finns en strategi med ansvariga personer som jobbar med frågorna.

Västerbotten följer riksmönster

Länet speglar enligt Emma Bennwik också riksbilden – det är väldigt blandat.

– Ingen har gjort alla saker på listan så att säga. Ingen av kommunerna har tillsatt resurser för barnrättsarbete och det är så klart försvårande eftersom detta arbete måste få kosta.

Däremot så har många av kommunerna uppdaterat sina rutiner vilket anses positivt. Emma Bennwik tror ändå att lagen kan bli en väckarklocka för många kommuner.

– Lagen är ett bra verktyg för den genererar lite snabbhet. Nu måste man lära sig, det har varit önskvärt innan men nu måste man ta ett praktiskt barnperspektiv i beaktande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.