Ebba Busch (KD)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) om varför hon inte vill se kinesiskt ägande i Northvolt. Foto: SVT

Busch vill inte se kinesiska ägare av Northvolt: ”Säkerhetspolitisk fråga”

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Ebba Busch (KD) vill inte se ett stort kinesiskt ägande i krisande Northvolt. Hon klargör att en strategisk industri som batteriproduktion borde stanna inom EU.

– Detta är en alldeles glasklar signal från mig som näringsminister.

Batteritillverkaren Northvolt behöver fylla på kassan och letar nu ny finansiering. Men hittills har inga resultat av det presenterats. Om kinesiska batteriföretag, som är världsledande, skulle ha intresse av att investera eller köpa konkursboet har inte framgått. Näringsminister Ebba Busch vill hellre se att befintliga storägare, framför allt Volkswagen, går in med mer pengar. Regeringen har därför träffat den tyska regeringen i frågan.

– Vi måste tänka värdekedjor i dubbel bemärkelse. Och det är klart det är en säkerhetspolitisk fråga. Ska allt inom en grön omställning inom Europa gå via Kina eller ska vi äga? Det finns ett jättevärde i Northvolt i dag i att man är en europeisk batteritillverkare, säger Ebba Busch (KD).

Ekonomisk kris för Northvolt

Hårdare regler för strategiska produkter

Regeringen kan inte stoppa kinesiska investerare. Men sedan förra året finns en strängare lagstiftning som kan hindra utländska investeringar som skadar Sverige. För vissa branscher krävs anmälningsplikt, och en granskning av Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

Så det är dessa regler och inte regeringen som godkänner eller avslår utländska investeringar, men Ebba Busch gör ändå klart att hon mycket hellre ser att ägandet stannar i Europa.

– Jag har varit jättetydlig med att vi inte kan göra om misstaget som vi gjorde med rysk gas, säger Ebba Busch, som uppmanat EU-kommissionen att göra mer för att stärka konkurrenskraften.

Långivare håller krismöte

På fredagen träffas flera stora långivare för diskutera framtiden för Northvolt. De som SVT varit i kontakt med vill varken bekräfta eller dementera huruvida de är med på mötet eller en del av konsortiet med hänvisning till banksekretessen.

Källor till SVT kan däremot bekräfta att Svensk Exportkredit, Swedbank, SEB, Danske Bank i Sverige och DNB i Sverige är med i konsortiet som i början av året utlovade 5 miljarder dollar, strax över 50 miljarder kronor, i vad som beskrevs som det största gröna lånet någonsin i Europa.

Pengarna skulle stötta den expansion i norr som batteritillverkaren nu blåst av. Några pengar har dock inte betalats ut och frågan är nu vad som händer med lånen.

Under torsdagen meddelade även den tyska regeringen att man inte kommer att skjuta till några nya pengar till det krisande batteriföretaget, som bygger en fabrik i Heide i centrala Tyskland, rapporterar Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet