En presskonferens äger rum i ett modernt rum med offentliga talare i bakgrunden. En person i förgrunden håller en mikrofon, medan en annan person sitter vid ett bord och arbetar på en laptop. Bakom dem syns informationstavlor som tyder på ett officiellt evenemang.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Helene Hellmark Knutsson och kommunalrådet i Skellefteå om varför de tycker att regeringen ska förlägga myndigheter i Skellefteå. Foto: Berno Jonsson, SVT

Efter massvarslet på Northvolt – landshövding vill flytta myndighetsuppdrag till Skellefteå

Publicerad

Regeringen ska se över om myndighetsuppdrag kan läggas i Skellefteå efter storvarslet på Northvolt. Detta menar landshövding i Västerbotten Helene Hellmark Knutsson.

– Vi har haft en löpande dialog under hela den här tiden. Min bild är att regeringen är fullt fokuserad på att vi ska behålla arbetskraften, säger hon.

Efter att 1 000 anställda varslats om uppsägning på batterifabriken i Skellefteå arbetar kommunen och länsstyrelsen för att försöka behålla folk i Skellefteå.

Landshövdingen i Västerbotten Helene Hellmark Knutsson menar att hon haft kontakt med regeringen när varslet kom.

– Vi ska fortsätta jobba med den gröna omställningen inom industrin. Så vi klarar konkurrenskraft, jobb, tillväxt men också i förlängningen att ha pengar till välfärden, säger Helene Hellmark Knutsson.

”Det är självklart”

Hon menar att det finns tankar om att placera fler myndighetsuppdrag i Skellefteå.

– Det är självklart att identifiera om det finns behov av ytterligare uppdrag utöver det som de nationella myndigheterna redan har idag i form av Arbetsförmedlingen, Tillväxtverket och Migrationsverket, säger Helene Hellmark Knutsson.

Kommunalrådet menar att det stödet vore bra – men att det inte är tillräckligt.

– Vi behöver ett mycket större paket för att ta hand om de 1 000 personer som förlorar jobben vid Northvolt, säger Evelina Fahlesson (S) kommunalråd i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.