Berghemsskolan har en av Umeås största skolgårdar. Nu ska där byggas en förskola. Foto: SVT

Bygger på Berghems skolgård

Uppdaterad
Publicerad

Skolgårdarna är på väg att försvinna, visar SVT:s granskning. På Berghemsskolan i Umeå gör en ny förskola att skolgården krymper.

Det handlar om en tvåvåningsförskola med plats för 60 barn som ska byggas i anslutning till skolan. Den inhägnade förskolegården kommer att breda ut sig över den skolgård som finns idag. Grundskoleeleverna hänvisas till den gård som blir kvar runt om förskolan. Det här har fått flera föräldrar att reagera.

– Jag förstår inte hur de tänker. Jag förstår att de inte vill köpa ny mark men jag förstår inte att de bygger mitt på en skolgård, säger föräldern Pernilla Wittung Stafshede.

Ekonomiskt

Men eftersom Berghemsskolan har en av Umeås största skolgårdar tycker kommunen att det är ett bra ställe att bygga på.

– Att bygga i anslutning till befintliga byggnader är god kommunal ekonomi och det vill vi främja, säger Jan Brännvall som är lokalutredare på Umeå kommun.

Enligt forskaren och landskapsarkitekten Petter Åkerblom blir det allt vanligare att skolgårdarna bebyggs.

Exploatering

– Det har att göra med attityden till skolgården. Den ses som en exploateringsresurs. Man behöver bygga och ser en mark som kanske inte används så ofta och tänker ”här kan vi bygga”, säger Petter Åkerblom.

Berghemsskolan är bara en av flera skolor där det planeras ombyggnationer och renoveringar för miljontals kronor i Umeå. Även om skolgårdarna är med i diskussionen har de inte högsta prioritet. Synd, tycker Pernilla Wittung Stafshede.

– Barnen leker inte ute hemma lika mycket som förr. Därför måste vi driva på det här och då är det bästa att göra den här miljön så bra man kan och ha så mycket plats det bara går, säger Pernilla Wittung Stafshede.

Fakta

Tipsa SVT om skolgårdar!

I Sverige finns tusentals grundskolor. Någon komplett kartläggning av hur många som saknar skolgårdar finns inte. Det förs ingen nationell statistik.

För att få en bild av omfattningen gör därför SVT nu en granskning. Redan har vi kunnat visa på stora brister i elevers utemiljö, med skolgårdar som är minimala eller helt obefintliga.

Vi vill få in fler tips och synpunkter om skolgårdar! Kontakta jenny.widell@svt.se eller Västerbottensnytts frida.wengberg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.