• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör sjuksköterska Johanna Pettersson berätta om hur det är att jobba i byggkaoset. Foto: SVT

Buller på sjukhus – anställda kan inte göra sitt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Byggbuller och ständiga omflyttningar tär på både patienter och personal på Norrlands Universitetssjukhuset i Umeå. Och kaoset kommer att fortsätta i flera år till.

Just nu pågår ett 30-tal olika byggprojekt och renoveringar på Norrlands universitetssjukhus. Det är det det ständigt återkommande bullret som ställer till de största problemen för patienter och personal.

– Vi hör till exempel inte vad vi säger till varandra på ronden och bara att prata i telefon är svårt när man inte hör. Så ljudnivån är ett stort problem, säger Johanna Pettersson, sjuksköterska och skyddsombud på ortopeden.

Ombyggnationer på NUS

En ständig rockad

En annan källa till irritation är de många omflyttningarna av avdelningar. Bristen på tomma lokaler gör att det blir en ständig rockad och många avdelningar har flyttat ett flertal gånger dom senaste åren.

– Det är ett oerhört planerande och många ställningstaganden som ska göras på vägen. Det är jättesvårt att få ihop det här, säger Cecilia Mattson, verksamhetschef på Medicinskt centrum.

Fem år bort – minst

Att så många byggnationer görs på samma gång har dels att göra med att byggnaderna är gamla men också de omfattande problemen med sjuka hussyndrom.

När blir det lugn och ro för patienter och personal på NUS?

– Ungefär om fem år. Fem till sju år. Beroende på hur bra vi håller tidplanerna, säger Marie Rodling, chef för lokalstrategi Västerbottens läns landsting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ombyggnationer på NUS

Mer i ämnet