Byggstopp i Skellefteå när priserna rusar och inflationen stiger

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteås omvandling har drabbats av den första pyspunkan. Skenande byggpriser på hela 15 procent i år och en rekordhög inflation gör att byggföretagen tvekar och inte vill starta några nya byggen. Samtidigt skriks det efter fler bostäder.

De byggen som startat byggs färdigt, i övrigt är det stopp när kostnaderna nu rusar.

– Här på Anderstorp skulle det byggas ett 10-våningshus på parkeringsplatsen. Dessutom skulle det bli radhus på taket till ett parkeringsgarage. Nu är det stopp, området är fortfarande en parkeringsplats, berättar Fredrik Andersson.

Han är ordförande för Byggföretagen i Västerbotten och vd för det lokala byggföretaget Contractor i Skellefteå.

– Vi har inte full beläggning av personal den här veckan. De order vi har fullföljs, men det dyker inte upp några nya projekt, säger Fredrik Andersson.

Kommunala bolaget rycker in

5000 lägenheter ska byggas till år 2025. Nu blir det Skebo, det kommunala bostadsbolaget, som får rycka in när de privata bolagens kalkyler inte går ihop och markanvisning inte påbörjas.

– Skulle det slira på markanvisningar och företagen hoppar av så finns det andra byggare. Skebo är en stor och kraftfull aktör som kommer att vara delaktig, säger Lorents Burman (S) som är kommunalråd i Skellefteå.

Vad är en markanvisning?

En markanvisning är enligt lagen en överenskommelse mellan en kommun och en exploatör. Markanvisningen är en option som ger exploatören ensamrätt under en begränsad tid och under givna villkor att förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett markområde som ägs av kommunen.

Mark som ägs av ett kommunalt bolag omfattas inte. En markanvisning kan tecknas både före och efter att en ny detaljplan har vunnit laga kraft. Enligt Lag (2014:899) om riktlinjer för kommunala markanvisningar ska alla kommuner som genomför markanvisningar anta riktlinjer för kommunala markanvisningar.

Källa: Skellefteå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.