Canceroperationer i Västerbotten flyttades fram – patienter fick vänta i veckor

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren tvingades region Västerbotten skjuta fram canceroperationer – eftersom det var brist på personal.

Det handlar om ett tiotal patienter som tvingats vänta – i vissa fall så länge som fem veckor på operation.

Situationen på kirurgcentrum på NUS i Umeå är hårt pressad. Under våren har man gått på sommarbemanning, i sommar på något som liknar krisbemanning. Bara akuta fall har kunnat tas om hand, allt annat har ställts på kö.

– Nu är läget så bekymmersamt att vi måste gå upp i stabsläge och ställa in operationer. Några patienter kommer inte bli opererade nu, men exakt hur många som drabbas vet jag inte, sa Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Flera fick vänta i veckor – oklart hur cancern spridit sig

Nu visar det sig att ett tiotal cancerpatienter fått operationen uppskjuten. Vissa fick vänta fem veckor.

Kan det ha gått för långt så att cancern spridit sig hos vissa patienter?

 – Det går inte säga nej på en sådan fråga, men vi tror inte det. Det har förekommit fall när utredningen av cancern dröjt för länge, och i något fall vara kan det vara som du säger, men det är väldigt svårt att bevisa, säger Urban Arnelo, verksamhetschef vid kirurgcentrum på NUS.

Cancerpatienter har fått skickas till Karolinska sjukhuset i Solna och Akademiska sjukhuset i Uppsala för operationer. Bristen på sjuksköterskor är huvudförklaringen till det pressade läget på kirurgcentrum, läkare finns det.

– Vi får ibland inte en enda sökande på våra annonser. Vi hoppas läget blir lite bättre nu när flera sköterskor kommer tillbaka efter barnledighet. Men läget är mycket mycket pressat hos oss, säger Urban Arnelo.

Vårdförbundet: Operationer stryks varje dag

Enligt facket som varit i kontakt med operationsplanerare på kirurgcentrum så ser läget riktigt illa ut. 

– Eftersom det inte finns personal som kan bemanna vårdplatserna så stryks operationer varje dag. Vårdköerna växer och patienter med godartade åkommor får vänta i år på en operation. Vilket såklart ökar risken för onödigt lidande och i värsta fall dödsfall, skriver Mikaela Bergström, vice ordförande för vårdförbundet i Västerbotten, i ett mejl till SVT Nyheter Västerbotten.

Har du fått vänta på operation – svara i vår enkät!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.