reportern Maria Ehrlin står i Utopiagallerian och håller i tre bilder på julrelaterade saker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maten, Kalle anka eller klapparna – vad ska bort om du tvingas välja? Hör vad några i Umeå säger och varför. Foto: Lina Bergström/SVT

Chatt: Vad är viktigt för dig på julafton?

Uppdaterad
Publicerad

Vilka traditioner är viktigast för dig på julafton och vad kan du tänka dig att skrota? Eller skippar du julen helt? Det har vi frågat under julafton, och här nedanför ser du vad andra har svarat. Våra reportrar i Umeå, Falun, Luleå och Östersund tackar för sällskapet i chatten, som nu är stängd.

Vad är viktigt för dig på julafton och vad kan du vara utan?

Knegarn • Saknar lite julens magi faktiskt , det var roligare när man väntade på tomten. Nu är det mest en vanlig dag, speciellt om man jobbar. Hoppas alla får en trevlig jul :)

Synd att magin saknas - kan tänka mig att det är så för många. Hoppas du kan unna dig något trevligt och göra den vanliga dagen lite mer speciell. God jul!

Pinnat inlägg

Välkommen till chatten, där vi frågade: Hur spenderar du din julafton? Många skrev in och berättade och höll våra reportrar sällskap. Tack för det!

tre porträttbilder
Julaftonsreportrarna April Caarph med hunden Ludde i Östersund, Inger Haupt i Luleå, och Greta Hansson Vikström i Falun. Även reportrarna Hans Lindblom i Sundsvall och Linnea Vennström för Västerbotten är med och svarar i chatten.

Nu stänger vi chatten för den här gången. Tack så mycket för att ni varit med oss, och vi hoppas att ni haft glädje av att vi varit med er också denna julafton.
Varma hälsningar från oss alla, till er alla!

tre bilder med julpynt
Foto: TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Det här väcker minnen – några godbitar från arkivet med gamla julvärdar i SVT!

KDD • Sitter i soffan å längtar till vardagen igen, inte lika ensamt då

Det är inte roligt att känna så. Jag gillar förslaget från Christina Stielli i videon en bit längre ner här i chatten (hon ger tips för den som är ensam på jul), om att bara äta mat man själv tycker om. Om det råkar vara tacos spelar ingen roll. Hoppas du har något gott hemma som du kan unna dig. Och kanske hjälper det att komma ihåg att det är många fler än man tror som inte har sällskap idag, och känner likadant.
En god helg önskar ändå vi reportrar!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hur spelar man julklappsspelet? - experten reder ut

Paketleken, julklappsleken, julklappsleken eller Secret santa – kärt spel har många namn. I videon svarar spelexperten på tre frågor om spelet.

Fundersam • Hej
Hur mycket krav kan man sätta på tomten? Jag hade bokat en tomte till efter Kalle, men den kom innan… barnen såg även direkt att han var en mask. Vet inte hur jag ska förklara detta för barnen. Finns det inga garantier? Betalar man flera 1000 så borde det ju finnas garantier. Vad tycker ni?

Hej! Vad tråkigt att höra att tomten inte levde upp till era förväntningar. Ni kanske måste vara snällare till nästa år så att han presterar bättre. Har du kvitto på tomten?

Markus • Jag har ingen familj så jag hatar livet. Jag sitter bara och kollar på Disney.

Det är mycket tråkigt att läsa att du känner så. Jag förstår att det inte är någon tröst, men det är många som upplever julen ensam. Det är så lätt att vi tror att "alla andra" har så fin gemenskap under julen. Vi reportrar som jobbar på SVT vill i alla fall önska dig en god jul, Markus!

Varför somliga inte firar jul • Varför somliga inte firar jul kan bero på att det i Sverige inte är tvingande att vara troende.


Även om man inte är kristen och firar jul till minne av Jesus födelse så har det blivit så att julen angår många av oss som en tid att vara tillsammans och visa omtanke.

Roger • Det viktigaste för mig är att vara i en trygg miljö där det finns mycket kärlek, skänker en tanke till alla som inte kunde vara med sina älskade! God jul till er alla 🌲❤️🙏🏼

Ens nära och kära - inget att ta för givet. God jul Roger, från oss reportrar!🌲

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.