Geofysikern Ahti Voutilainen till vänster och en DC-3 till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Geofysikern Ahti Voutilainen berättar om varför det inte hade gått att göra prospekteringen från marken och hur de undviker störningar för djur och natur. Foto: SVT

Därför letar Boliden efter nya möjliga gruvor från luften

Publicerad

Under våren och sommaren skannar gruvbolaget Boliden stora områden i Västerbotten i jakten efter nya mineralfyndigheter.

– Förhoppningsvis hittar vi intressanta områden för att zooma in vår prospektering, säger geofysikern Ahti Voutilainen.

Mätningarna görs från ett 80 år gammalt flygplan.

Lite mer än 8 000 kilometer kommer flygplanet ha flugit fram och tillbaka över sökområden nordväst om Ekträsk, norr om Botsmark samt mellan Bygdsiljum och Lövånger.

Under dessa flygningar genomförs hundratusentals geofysiska mätningar, både av tyngdkraften och magnetfältet.

– Exempelvis magnetisk densitet kan variera väldigt mycket i berggrunden. Det kan ge oss jättebra information om vilka stenar det kanske finns där under ytan, säger geofysikern Ahti Voutilainen och berättar att man detta skede inte letar efter specifika metaller.

Drönare räcker inte till

Mätningarna är ett tidigt steg i prospekteringsprocessen. Att göra så många undersökningar hade inte gått att göra från marken.

– Det är både lättare, snabbare och billigare att flyga över de stora områdena, säger Ahti Voutilainen.

Även en drönare hade inte kunnat utföra arbetet då den inte hade haft rätt räckvidd samt att utrustningen hade varit för tung.

Hoppas på nya fyndigheter

Mätningarna kompletteras sedan med bland annat geologisk kartering från 70- och 80-talet för att få en bättre bild över situationen under ytan.

– Vi kan kartlägga stora regionala strukturer, säger han.

Målet med mätningarna från luften är att hitta nya mineralfyndigheter som företaget sedan kan prospektera vidare. – Men det här det absolut första steget, säger Ahti Voutilainen.

Undvikar känsliga platser för fåglar

För att få så bra resultat som möjligt flyger planet mellan 80 och 100 meter över marken, förutom vid större samhällen.

– Vi har tagit hänsyn till många olika saker för att minimera påverkan. Exempelvis har vi arbetat ihop med en ornitolog för att kunna undvika att flyga över platser som är känsliga för fåglar, säger Ahti Voutilainen.

Boliden har även varit i kontakt med berörda samebyar för att minska störningar för rennäringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.