Lite mer än 8 000 kilometer kommer flygplanet ha flugit fram och tillbaka över sökområden nordväst om Ekträsk, norr om Botsmark samt mellan Bygdsiljum och Lövånger.
Under dessa flygningar genomförs hundratusentals geofysiska mätningar, både av tyngdkraften och magnetfältet.
– Exempelvis magnetisk densitet kan variera väldigt mycket i berggrunden. Det kan ge oss jättebra information om vilka stenar det kanske finns där under ytan, säger geofysikern Ahti Voutilainen och berättar att man detta skede inte letar efter specifika metaller.
Drönare räcker inte till
Mätningarna är ett tidigt steg i prospekteringsprocessen. Att göra så många undersökningar hade inte gått att göra från marken.
– Det är både lättare, snabbare och billigare att flyga över de stora områdena, säger Ahti Voutilainen.
Även en drönare hade inte kunnat utföra arbetet då den inte hade haft rätt räckvidd samt att utrustningen hade varit för tung.
Hoppas på nya fyndigheter
Mätningarna kompletteras sedan med bland annat geologisk kartering från 70- och 80-talet för att få en bättre bild över situationen under ytan.
– Vi kan kartlägga stora regionala strukturer, säger han.
Målet med mätningarna från luften är att hitta nya mineralfyndigheter som företaget sedan kan prospektera vidare. – Men det här det absolut första steget, säger Ahti Voutilainen.
Undvikar känsliga platser för fåglar
För att få så bra resultat som möjligt flyger planet mellan 80 och 100 meter över marken, förutom vid större samhällen.
– Vi har tagit hänsyn till många olika saker för att minimera påverkan. Exempelvis har vi arbetat ihop med en ornitolog för att kunna undvika att flyga över platser som är känsliga för fåglar, säger Ahti Voutilainen.
Boliden har även varit i kontakt med berörda samebyar för att minska störningar för rennäringen.