Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är jättestort” – gruvbolagets vd berättar om den nya guldgruvan i Vindelgransele. Foto: Berno Jonsson/SVT.

Sveriges första nya gruva på tio år öppnas i Vindelgransele: ”Finns guld för en miljard i området”

Uppdaterad
Publicerad

I Fäbodtjärn i Lycksele kommun ligger guld för ungefär en miljard, enligt bolaget som nu ska öppna en gruva i området. Gruvan är den första nya på tio år som öppnas i Sverige.

Sveriges första nya gruva på tio år tas nu i drift i Fäbodtjärn utanför Vindelgransele i Lycksele kommun.

– Hela processen har tagit cirka femton år och nu är vi glada att vi äntligen får börja bryta guldmalmen, säger Fredrik Bergsten, vd för Botnia Exploration.

Naturskyddsföreningen kritisk

Naturskyddsföreningen i Lycksele kommun har kritiserat exploateringen av området och pekat på den känsliga naturen längs Vindelälven. Gruvområdet ligger ett par kilometer från Vindelälven och miljökraven har varit omfattande.

– Vårt projekt har överklagats i omgångar och varit ända upp i Högsta domstolen men vi har hela tiden varit noga med att följa och uppfylla alla miljökrav i tätt samarbete med länsstyrelsen och samebyn, säger Fredrik Bergsten.

Högt guldpris

Det blir ett femtontal arbetstillfällen i själva gruvan och ytterligare ett tiotal arbetstillfällen runtomkring. Brytningen beräknas pågå i drygt tre år.

Det blir Dragon Minings anrikningsverk i Svartlidengruvan i Pauträsk som ska anrika malmen fån Fäbodtjärn.

Just nu ligger guldpriset på rekordnivåer, cirka 800 kronor per gram, och företaget tror att det finns ännu mer guld i området än vad som är tänkt att brytas i första hand.

– Att guldpriset ligger högt är vi förstås glada för och det gör vår satsning ännu mer spännande. Vi har gjort flera borrhål och hittat tecken på nya fyndigheter så förhoppningen är att vi ska kunna få loss ännu mer guld än vad vi planerat i första vändan, säger Fredrik Bergsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.