Robert Lindberg, multisportare och Tobias Thomson, fystränare. Foto: Privat

De hejdar jobbstressen i förtid

Uppdaterad
Publicerad

För att förbättra friskvården, men också förebygga stress och osunda arbetsförhållanden, finns företag som själva jobbar med att hålla andra företags anställda friska.

– Hur dyr är inte en sjukskrivning för ett företag?, undrar Tobias Thomson, fystränare för personalgrupper i Umeå.

Sedan i fjol har Björklövens fystränare Tobias Thomson, Björklövenspelaren Stefan Öhman och multisportaren Robert Lindberg satsat på ledarledd lunchträning för företagsanställda vid i20-området i Umeå.

– Många arbetsgivare har generösa villkor för anställda och erbjuder pengar till gymkort eller subventionerar satsningar, men vilken effekt och träningsmängd blir det egentligen?, säger Tobias Thomson. 

Träning på jobbet

”Fantastisk investering av företagen”

Under nio veckor tränar gruppen konditions- och styrketräning utomhus i 50 minuter under en lunch i veckan, en rast som med träning, mat och dusch tar drygt en timme och 40 minuter totalt.

– Det tycker vi är en fantastisk investering av företagen. Hur dyr är inte en sjukskrivning för ett företag? Det är astronomiska summor. Vi är inte svaret på den gåtan, men så här tänker vi i alla fall, menar Tobias Thomson.

Finns det några likheter med den träning du håller för personal och fysträningen med Björklövens hockeyspelare?

– Folk trivs bra i grupp. Träning ska göras i lag eller grupp. I Löven måste jag lägga in tävlingsmoment för att de ska tända till, men med motionärer måste man reducera allt sådant till att de bara tävlar mot sig själva. 

Arbetar förebyggande

Arbetsterapeuten Gunnel Rehn arbetar mot företag med att ligga steget före genom att titta på varningssignaler innan stress brutit ut på jobbet. De menar att dygnets alla timmar ingår i att må bra på jobbet.

– På flera ställen har friskvårdstimmen blivit indragen, men livet ordnar sig inte på en friskvårdstimme i veckan. Vi tittar inte bara på jobbtimmarna utan pratar om hur livet är dygnets samtliga timmar, och bör användas vettigt, säger Gunnel Rehn.

Ofta påbörjas arbetet för frisk personal redan när stressen blivit ett problem i stället för att proaktivt motverka en osund och stressig arbetsmiljö, menar Gunnel Rehn:

– Företagsledningar säger ofta att stress inte är något problem hos dem, men vi vill göra vårt arbete innan det blivit ett bekymmer. Det är vår utmaning; att få ledningen att förstå att man ska ta tag i det arbetet, inte när stressen blivit ett problem, säger hon.

I veckan tittar SVT Nyheter Västerbotten närmare på hur friskvården ser ut på olika arbetsplatser. Hur ser det ut på din arbetsplats? Hör av dig med dina erfarenheter och synpunkter till oss på 090-17 50 40 eller vasterbotten@svt.se.

Arbetsterapeuten Gunnels varningstecken på stress

Dålig sömn

Fräsig ton och irritation mot sin omgivning

Stress över att inte få vara ifred och få göra saker klart

Undandragande från sin omgivning

Sömnproblem

Skriker på sin barn och partner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning på jobbet

Mer i ämnet