En kvinna i täckjacka lämnar över en bunt papper med ett rött band runt till en man i rock. I bakgrunden syns en grupp människor som håller i en röd banderoll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör undersköterskornas kritik mot lönetillägget – och regionstyrelsens ordförande Peter Olofssons (S) svar på kritiken. Foto: Tove Viklund/SVT

Undersköterskor protesterar mot det nya lönetillägget: ”Det är ren diskriminering”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbottens lönetillägg till vårdpersonal och väckt starka känslor bland regionens undersköterskor. På måndagen lämnades en namnlista med närmare 4 000 underskrifter över till politikerna, i protest mot det nya lönetillägget.

Lönetillägget innebär att undersköterskor som jobbar obekväm arbetstid får 1 000 kronor extra i månaden, vilket är 2 000 kronor mindre än vad sjuksköterskorna får.

– Det känns inte som att någon politiker uppskattar oss, säger undersköterskan Hanna Sundquist som deltog i manifestationen på måndagen.

Hör undersköterskornas kritik i klippet.

Lönetillägget

• Yrkeskategorier som kan omfattas av förslaget (förutsatt att nedanstående kriterier uppfylls) är grundutbildade sjuksköterskor, röntgensköterskor, specialistutbildade sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och undersköterskor/skötare.

• Lönetillägget för medarbetare som är schemalagd dag, kväll, natt och helg inom dygnetruntvården motsvarar: 3 000kr/mån för sjuksköterskor (inkl. barnmorskor och röntgensköterskor), biomedicinska analytiker 1 000kr/mån för undersköterskor/skötare. Medarbetare som endast arbetar kväll, natt och helg via beredskap erhåller halva summan ovan.

• Tillägget beräknas på heltid och minskar i relation till sysselsättningsgrad.

• Lönetillägget gäller retroaktivt från 1 december 2022 och anpassas efter sysselsättningsgrad.

• Medarbetare som omfattas har schemalagt arbete dag, kväll, natt och helg inom dygnet runt-vården vid något av länets sjukhus alternativt sjukstuga i Södra Lappland. Satsningen är kopplat till länets vårdplatser men medarbetare inom förlossningsverksamhet, akutmottagningar, ambulansverksamhet, operations- och anestesiverksamhet, laboratorieverksamhet samt röntgen inkluderas.

• Medarbetare som fördelar sin arbetstid mellan dygnet runt-vård och mottagningsverksamhet/dagtidsarbete måste tjänstgöra (dag, kväll, natt och helg) större delen av sin tid inom dygnetruntvården för att omfattas, motsvarande 60% av den totala arbetstiden ska utföras i dygnet runt-vård.

• Lönetillägget upphör om medarbetare byter arbetsplats/arbetstidsförläggning och kriterierna ovan inte uppfylls.

• Satsningen är inte tidsbegränsad, utan gäller tillsvidare efter beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

• Tidsplan: Utbetalning av lönetillägg sker i samband med lön i februari.

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet