• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Mannen ska ha skadats med ett tillhygge och händelsen rubriceras som mord. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Detta vet vi: Misstänkta mordet på Mariehem i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot söndagen den 8 oktober 2023 hittas en man i 30-årsåldern svårt skadad på Mariehem i Umeå. Här är en sammanfattning av det vi vet såhär långt.

  • Offret, en man i 30-årsåldern, utsätts för våld med någon form av vasst tillhygge, troligen en kniv. Han förs till sjukhus men dödförklaras senare.
  • Händelsen inträffar utomhus i ett bostadsområde. Offret är tidigare känd av polisen.
  • Samma helg som mordet på Mariehem äger rum stjäls en bil som senare eldades upp i Holmsund. Polis misstänker ett samband.
  • Polisen förstärker närvaron i stadsdelen Mariehem och uppmanar personer som har tips kring händelsen att höra av sig.
  • Polis vill komma i kontakt med busspassagerare som rest till och från Mariehem under mordnatten.
  • Enligt polisen vet flera personer vad som hänt och vem som är mördaren – men de vägrar berätta. Tre män häktas i november för grovt skyddande av brottsling.
  • Under utredningens gång har totalt elva olika personer suttit frihetsberövade.
  • I början av sommaren 2024 frihetsberövades två män i 20- respektive 25-årsåldern. De har tidigare suttit häktade i fallet men släppts i brist på bevisning. Den 28 augusti åtalades de båda misstänkta för mord.
Teckning, röda rosor och tända ljus på Mariehem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer har gripits men sedan släppts – detta har hänt i fallet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Mariehem

Mer i ämnet